Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 december 2018

Region Skåne kräver ändrad minerallag

Regionstyrelsen i Skåne kräver en ändring av minerallagen och vill att mineralletning inte ska väga tyngre än markägarnas intressen. Orsaken är mineralföretaget Scandivanadiums utvinningstillstånd om att få leta vanadin på Österlen på marker som är viktiga för jordbruket och turistnäringen.

FOTO: Ann Lindén

En enig styrelse för Region Skåne ska nu skriva ett brev till näringsministern där man vill att minerallagen, som i dag innebär att möjligheten att leta efter och bryta mineral väger tyngre än markägarnas intressen, ska ändras så snart som möjligt, skriver Ystads Allehanda.

– Jag är verkligen nöjd med att det blev så brett stöd – alla partier i regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget, säger Birte Sandberg (C), regionpolitiker från Tomelilla och initiativtagare till förslaget, till Ystads Allehanda.

Utkast

I utkastet till näringsministern skriver Regionstyrelsen: ”Mineralbrytning i det aktuella fallet leder till bortfall av existerande arbetstillfällen och av värdefull natur. Därmed kan mineralbrytningens ställning som allmänt intresse ifrågasättas. Vid prövning av undersökningstillstånd görs i dag ingen intresseavvägning såsom en lämplighetsbedömning av mineralbrytning i aktuellt område. Undersökningsarbetet innebär en extrem ovisshet kring framtida utvecklingsmöjligheter för ägare eller nyttjare av berörd mark, vilket ytterligare motiverar en intresseavvägning”.

LÄS MER: Det svenska äpplet vinner mark

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen