Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 september 2014

Reinfeldt: "Kan behöva lätta på djurskyddet"

I Moderaternas vision är det svenska jordbruket framgångsinriktat, lönsamt och effektivt. Befriat från krångliga regler och mindre beroende av stöd. Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, kan tänka sig att lätta på djurskyddsreglerna så att svenska bönder lättare kan konkurrera med omvärlden.

Moderaterna kan tänka sig att lätta på vissa djurskyddsregler om reglerna blir för omfattande för företag. Det säger Moderaternas partiledare och statsminister Fredrik Reinfeldt till Land Lantbruk.
Moderaterna kan tänka sig att lätta på vissa djurskyddsregler om reglerna blir för omfattande för företag. Det säger Moderaternas partiledare och statsminister Fredrik Reinfeldt till Land Lantbruk. FOTO: Ann Lindén

– Det är inte så att varje regel måste vara skriven i sten, säger Fredrik Reinfeldt när han med 18 dagar kvar till valet ställer upp i en intervju för Land Lantbruk.

Att landsbygdsfrågorna och jordbruket har fått större uppmärksamhet inför valet märks även i Moderaternas kampanj. Under våren har ledande moderater åkt runt i landet för att höra vad bönderna önskar sig av politikerna. Och när Alliansen den 1 september avslöjade sitt gemensamma valmanifest ingick löftet om en nationell livsmedelsstrategi, vilket M tidigare har varit skeptiskt till.

I Moderaternas vision för jordbruket står företagandet i centrum – politikernas roll är att underlätta med smidigare regler. Att minska byråkrati och krångel, samordna inspektioner och premiera de skötsamma företagarna med sänkt avgift och färre kontroller, är förslag i M-rapporten ”från jord till bord” som kom på försommaren.

– När vi pratar regelförenklingar inom Alliansen så är det en hel del som gäller djurhållning och livsmedelshantering, konstaterar Fredrik Reinfeldt.

Skulle du kunna tänka dig att lätta på vissa djurskyddsregler?

– Vi kan tänka oss det. Om det blir för omfattande regler kanske vi inte ens får företag som överlever i en internationell konkurrens. Jag har lärt mig att en del av reglerna har blivit väldigt rigida och möter en väldig frustration bland lantbrukare som tycker att de inte är helt tidsenliga, svarar Fredrik Reinfeldt.

I ett gemensamt manifest lovar Alliansen att kartlägga nationella regler som styr svenska livsmedelsföretag och som försämrar deras konkurrenskraft. Men svensk djurskyddslagstiftning ska inte omfattas, står det sedan i manifestet. Här tycks M ha stött på motstånd från något eller några av de övriga partierna.

Den rödgröna oppositionen vill satsa mer på att subventionera den ekologiska produktionen och få den att växa. Det är en tydlig skiljelinje gentemot Alliansen som vill låta marknaden styra.

– Vi föreslår inga nya subventioner. Samtidigt tycker vi att det är viktigt att slå vakt om den profil som Sverige har fått. Och det möter jag också bland producenterna. De är stolta över hur lite antibiotika som används och hur mycket bättre förhållanden som gäller för djuren.

Det är viktigt att detta når fram bättre till konsumenterna, betonar Reinfeldt.

– Att de förstår att de stödjer ekologi och djurhållning genom ett aktivt val som också kan översättas i att priserna blir något högre.

EUs jordbrukspolitik, Cap, står för mycket som de nya moderaterna ogillar med subventioner. I Bryssel har den svenska EU-linjen uppfattats som marknadsfundamentalistisk.

Denna syn kom till uttryck i ett tal som statsminister Reinfeldt höll i Europaparlamentet 2008. "I dag går 40 procent av budgeten till jordbruksstöd. Till den sektor som svarar för 2 procent av sysselsättningen i Europa. Det är inte rimligt".

Under EUs senaste budgetförhandling stred Reinfeldt för att sänka Caps andel – och han vann.

Vill du och ditt parti skrota direktstöden till livsmedelsproduktionen då Cap görs om 2020?

– Ja, alltså … Jag tycker att det är bra att de här stöden som är direkt prispåverkande gradvis minskar. De leder till att man ibland upprätthåller ineffektiva delar av jordbruket. Men det går att balansera på andra sätt så att servicen hålls uppe i gles- och landsbygd, vilket vi gör i förslaget till landsbygdsprogram. Där skjuter vi till pengar till lanthandlare och andra.

Det viktiga med förändringar av Cap är att marknadsimpulserna tydligare når fram, betonar Reinfeldt.

– Jag är övertygad om att det dessutom skulle vara bra för Sverige som har kommit långt med djurhållning och lägre användning av antibiotika. Jag tror att vi kan konkurrera med det.

Din finansminister Anders Borg sa i en intervju i Land Lantbruk att han inte ser någon framtid för svenskt produktionslantbruk. Hur ser du på det uttalandet?

– Jag tror att han själv har påpekat flera gånger att han visst ser en framtid och goda förutsättningar. Men att det bygger på att vi fortsätter att få en effektiv verksamhet som också tar in att vara ekologisk, att vara framgångsinriktad.

I våra partiledarintervjuer har de rödgröna kritiserat Alliansen för att vidga klyftan mellan stad och land och försämra villkoren på landsbygden. Vad är din kommentar?

– De har varit kritiska till vår politik för jobb och företagande. Nu går de själva till val med förslag om höjd bensinskatt, kilometerskatt och gödselskatt, större avsättningar av skog och restriktioner i skogsbruket, för att nämna några saker. Det kommer inte att underlätta för dem som bor och verkar på landsbygden.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen