Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 september 2018

Reko-ringar nytt i Västerbotten

Nyligen fick Västerbotten sina första Reko-ringar, något både producenter och konsumenter välkomnade.

 Reko-ringar är nytt i Västerbotten. Bilden är från en dito i Skövde.
Reko-ringar är nytt i Västerbotten. Bilden är från en dito i Skövde. FOTO: Mikael Ljungström

Västerbotten har fått sina första Reko-ringar, skriver SVT Västerbotten. Nu säljer lokala livsmedelsproducenter i Umeå, Vilhelmina, Dorotea och Åsele sina varor direkt till konsument via sociala medier, och lämnar över på bestämd tid och plats.

Fenomenet Reko-ring kommer från Finland och i Sverige fins ett 70-tal Reko-ringar runt om i landet och tanken är att knyta producent och konsument närmare varandra.

Läs mer: Reko-ringar kommer stort

– Vi tycker det är viktigt att skapa ett led mellan producenter och konsumenter. Att man kan handla lokala matvaror, något som gynnar konsumenten att veta var alla matvaror kommer ifrån, men även att producenten kan få hela förtjänsten själv och slippa mellanhänder, säger Miriam Lange Bålman, en av arrangörerna i Umeå.

Läs mer: Jordbruksverket vill se fler Reko-ringar

I Umeå fanns alltifrån lammuppfödare och grönsaksbönder till biodlare och mjukbrödsförsäljare på plats den första utlämningsdagen.

– Det här ju ett perfekt tillfälle, speciellt för oss som är nya i odlingsbranschen, att få kontakt med kunder och sälja utan mellanhänder, säger grönsaksbonden Andreas Appelvik.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen