Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 september 2018

Rekordhögt potatispris efter torra sommaren

Prisutvecklingen på potatis har satt fart efter den torra sommaren som sänkt skördarna i hela norra Europa. Svenska odlare har ett gynnsamt förhandlingsläge nu, enligt potatisgrossisterna.

 Anders Bodewall.
Anders Bodewall. FOTO: Privat

– Antal knölar och storlek visar på att det kommer att bli en lägre skörd i landet i år. Så långt är det klart. Om det leder till potatisbrist i vår är för tidigt att säga, men vi vet redan nu att det kommer ut mindre potatis i vår än vanligt, säger Anders Bodewall som driver potatisgrossisten Stora Mellösa i Odensbacken utanför Örebro och som räknar in Axfood och Coop bland kunderna.

Fördubbling av priset

Priserna har redan börjat stiga till följd av det minskade utbud som väntas. Jämfört med i fjol ligger uppgången hittills på 30 procent. Sedan i somras handlar det om en fördubbling av priset.

LÄS MER: Lägsta foderproduktionen i Europa på nästan 20 år

Snittpriset för fast potatis fritt gården ligger nu på 3,25 och för King Edward 50–75 öre högre. När det gäller ekologisk potatis kan skördetappet också visa sig vara större än för konventionell potatis, vilket kan driva på priset ytterligare.

Just nu handlas ekologisk potatis för cirka två kronor över konventionell.

– Det är en exceptionell situation i år. Under mina 30 år i branschen har jag aldrig tidigare varit med om att vi varit över 3 kronor så här tidigt på säsongen, kommenterar Anders Bodewall.

Även Joakim Pålsson på grossisten LPM-Potatis i Laholm menar att marknaden reagerat på den minskade tillgången på potatis.

– Vi hade ett riktigt dåligt prisläge runt midsommar och fram till augusti. Sedan har det kommit två höjningar i skördetid och det är glädjande men också något jag aldrig varit med om tidigare, säger Joakim Pålsson.

Hotet om import borta

Sommaren var exceptionellt varm och torr i hela norra Europa och även i de länder som normalt kan exportera potatis till Sverige väntas påtagliga skördeminskningar. Det gör att svenska odlare har ett gynnsamt förhandlingsläge. Hotet om import är borta och tvärtom har uppköpare från bland annat Tyskland och Holland redan börjat köpa in svensk potatis, enligt Anders Bodewall.

– Det är svagare partier som köps upp som industripotatis. Det gynnar svenska odlare eftersom det gör att priset hålls uppe i alla segment när de svagare partierna försvinner från marknaden, säger Anders Bodewall.

LÄS MER: Färskpotatis olönsam affär för odlare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen