Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2017

Rekordlånga köer till slakt

På sina håll i landet råder foderbrist och lantbrukare behöver akutslakta för att fodret ska räcka. Det ger rekordlånga köer till slakterier.

 Köerna till slakterierna är långa.
Köerna till slakterierna är långa. FOTO: RICKARD NILSSON

Det är brist på bete och foder som gör att köerna till slakterier har blivit rekordlånga. Till Gotlands Slagteri är kön så lång att för de som anmäler sina djur nu blir det slakt först i vecka 52.

Från mitten av oktober kommer slakteriet att börja slakta fler djur. Att slakta ifatt hela kön skulle kunna gå, men det blir inte lönsamt.

Försöker underlätta

– Priset vi säljer för då blir mycket lägre och då kommer vi kunna betala mindre till våra leverantörer. Det är ingen lösning. Det här är en situation vi önskar att vi inte befann oss i och vi lider med våra leverantörer. Vi gör vad vi kan för att underlätta, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands Slagteri till P4 Gotland.

Måste slakta

I Sörmland drabbades många lantbrukare av torka i somras och måste nu slakta djur för att fodret ska räcka. Även här är köerna tre månader långa.

– Vi försöker prata med lantbrukarna, och säga att de försöker skörda lite träda och skaffa lite underhållsfoder på det sättet, säger Hans Larsson, inköpare på Scan i Linköping till P4 Sörmland.

Betesdjur drabbas

Det är främst bönder med betesdjur som drabbas. För de som får miljöstöd från EU för att djuren betar på åkrar där det finns en biologisk mångfald är det inte tillåtet att stödutfodra djuren. De blir då av med miljöstödet och kan bli återbetalningsskyldiga.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen