Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti 2016

"Rent nys att bina mår bättre i staden"

Det går inte att påstå att bin skulle trivas bättre i stadsmiljö. Merparten av svensk landsbygd ger goda förutsättningar för biodling. – Det finns tendenser att de som gjort det till affärsidé med biodling i stadsmiljö överdriver fördelarna, säger bihälsokonsulent Preben Kristiansen.

En bigård på landsbygden hos yrkesbiodlare Yngve Kihlberg i Halland.
Bild 1/2En bigård på landsbygden hos yrkesbiodlare Yngve Kihlberg i Halland. FOTO: Yngve Kihlberg
Preben Kristiansen är bihälsokonsulent och anställd på Sveriges Biodlares Riksförbund.
Bild 2/2Preben Kristiansen är bihälsokonsulent och anställd på Sveriges Biodlares Riksförbund. FOTO: Lotta Fabricius Kristiansen

Han har liksom andra inom biodlingen reagerat på en tidigare artikel i Land Lantbruk om sponsrade kupor i stadsmiljö.

– Det är rent nys att bina generellt skulle må bättre i staden än på landsbygden. Den mesta av landsbygden i Sverige är varierad och ger goda förutsättningar för biodling, säger Preben Kristiansen, bihälsokonsulent på Sveriges Biodlares Riksförbund.

Raps, klöver och hallon

Genomsnittet för en svensk bikupa ligger på 30–35 kilo honung, men yrkesodlare kan komma upp i volymer på 80–100 kilo, då ofta i omväxlande slättbygd. Önskescenariot är sälg och vide från tidig vår och sedan en variation av olika blommande växter som ger nektar och pollen till bina under hela deras aktiva period.

– Rapsfält och klöverängar kan ge mycket honung, liksom hallon på hyggen. Även ljung i slutet av säsongen kan ge bra honungsskördar, säger Preben Kristiansen.

Bra förutsättningar i Sverige

I områden med större monokulturer kan bina drabbas av näringsbrist när vidsträckta rapsfält har blommat över och det sedan inte finns annan växtlighet att hämta näring från.

– Men hur ofta ser man sådana områden i Sverige? Det mesta är varierade landskap som ger bra förutsättningar för biodling, menar Preben Kristiansen.

Han påpekar också att landsbygden inte bara består av lantbrukets odlingsmark, utan även naturområden med skog och äng, trädgårdar och andra platser där bina finner blommor.

– Det är miljön och förutsättningarna där de vistas som avgör hur väl bisamhällena trivs, inte om de befinner sig i staden eller på landsbygden, säger Preben Kristiansen.

Relaterade artiklar

Till toppen