Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 september 2017

Restauranger väljer importkött

Köttet som serveras på svenska restauranger är oftast importerat. Det visar uppgifter som Naturskyddsföreningen tagit fram från några av Sveriges största grossister.

 Patrik Torstensson är grossistchef på Svensk Cater.
Patrik Torstensson är grossistchef på Svensk Cater. FOTO: Ann Lindén

Martin & Servera, Axfood Snabbgross, Svensk Cater och Menigo är fyra av Sveriges största grossister.

Siffrorna som Naturskyddsföreningen tagit fram, och som ska baseras på vad grossisterna själva uppgett, visar att merparten av köttet som säljs till restauranger är importerat.

Axfood Snabbgross uppger exempelvis att 90 procent av köttet som de säljer till restauranger är importerat.

Så här stor andel importkött säljer grossisterna till restauranger

Martin & Servera

Importerat kött: 55 procent.

Svenskt kött: 45 procent.

Ekologiskt kött: 10 procent.

Axfood Snabbgross

Importerat kött: 90 procent.

Svenskt kött: 10 procent.

Ekologiskt kött: 3 procent.

Svensk Cater

Importerat kött: 85 procent.

Svenskt kött: 15 procent.

Ekologiskt kött: 5 procent.

Menigo

Importerat kött: 75 procent.

Svenskt kött: 25 procent.

Ekologiskt kött: 4 procent.

FOTO: Mostphotos

Enligt Patrik Torstensson, försäljningschef på Svensk Cater, är det framför allt offentlig sektor som ställer krav på svenskt och ekologiskt.

– På den privata restaurangmarknaden håller man i sin plånbok, och då är det priset som styr, säger Patrik Torstensson till Naturskyddsföreningen.

Samtliga grossister importerar kött från länder både inom och utanför EU.

Relaterade artiklar

Till toppen