Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 november 2018

Riksdagen klubbar krisstöd till djurbönder

Riksdagen har nu klubbat igenom regeringens förslag på den första delen av krisstödet till lantbruket.

 Sommarens torka drabbade djurägare hårt, bland annat blev det svårt och dyrt att hitta foder.
Sommarens torka drabbade djurägare hårt, bland annat blev det svårt och dyrt att hitta foder. FOTO: Johan Nilsson/TT

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om ett krisstöd på 460 miljoner kronor för 2018 till djurbönder som har drabbats av sommarens torka.

Som en extra ändringsbudget

Förslaget klubbades av riksdagen i form av ett ja till regeringens extra ändringsbudget.

Pengarna, som ska fördelas på lantbrukare med kor och får, är en del av det krispaket som regeringen lade fram i somras för 2018 och 2019 på totalt 1,2 miljarder kronor.

Inga motförslag

Det fanns inga motförslag till regeringens proposition från vare sig Alliansen eller Sverigedemokraterna. Däremot skriver de i särskilda yttranden att de vill se mer långtgående och långsiktiga lättnader för svenska lantbrukare, som bland annat handlar om sänkt skatt på diesel.

Då kommer pengarna

Ansökan till den första delen av krisstödet stängde i måndags, den 5 november och utbetalningarna av stödet till de som är berättigade kommer göras i december. I december väntas även riksdagen ta ställning till del två i krispaketet som omfattar de återstående 760 miljoner kronorna.

LÄS MER: Nästan alla berättigade sökte krisstödetLÄS MER: LRF: ”Krisstödet inte perfekt men bra nog”LÄS MER: Så vill jordbruksverket forma del två i krisstödet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen