Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Krönikor 10 december 2017

Ris blir majslikt

Forskare på väg att ändra risets ämnesomsättning.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 Ris är baslivsmedel för många.
Ris är baslivsmedel för många. FOTO: Mostphotos

Ris är baslivsmedel för mer än tre miljarder människor. Befolkningstillväxt och en ökande urbanisering gör att den åkerareal som 2010 födde 27 personer år 2050 måste ge mat åt 43. Efterfrågan på ris ökar alltså mycket snabbare än avkastningsökningen vid vanlig växtförädling, cirka 1 procent per år.

Ris är en så kallad C3-växt medan majs är en C4-växt. I torka har C4-växter ett slags dubbelfilig motorväg i fotosyntesens första steg, medan C3-växter som ris bara har enfiliga landsvägar. Under evolutionens lopp har det på naturligt väg åtminstone sextio gånger uppstått C4-växter ur C3-föregångare.

För att matcha efterfrågeökningen på mat vill forskare ge ris samma ämnesomsättning som majs. Trots att det skett naturligt är det inte enkelt. Först måste riset ges samma cellstruktur i bladet som majs, sedan behöver det en få enzymaktivitet som den i C4-växter.

I början av november berättade en brittisk forskare, Jane Langdale vid universitetet i Oxford, i tidskriften Pflanzenforschung att hennes forskargrupp lyckats ge ris samma cellstruktur i bladet som majs.

Fortfarande återstår att hitta den gen som styr nästa steg i ämnesomsättningen. Lyckas vi kan vi faktiskt snart öka risets avkastning med 50 procent, säger Jane Langdale. Rimligen med stora följder för riströsktekniken och rismarknaden.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen