Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2017

Risk för stora prisökningar på A- och E-vitamin

Kraftiga prisökningar är att vänta på vitamin A och E efter en omfattande brand i en av leverantören BASF:s fabriker i Tyskland. Ökningen befaras kunna bli upp emot 600 procent.

FOTO: Linda Grimstedt

I oktober brann det i en av vitaminleverantören BASF:s fabriker i Tyskland. Bolaget är en stor leverantör av vitaminer till foderindustrin och i kombination med att flera vitaminfabriker i Kina stängt kan priserna på A- och E-vitamin skjuta rejält i höjden.

Enligt en källa till Jordbruksaktuellt kan det handla om en prisökning på 500 till 600 procent.

Fabriksstarten kan dröja till sen vår 2018

Fabriken som brann tillverkar citral – en av komponenterna i tillverkningen av A- och E-vitamin. Vid branden förstördes viktiga elektronikkomponenter som har stor påverkan på produktionskedjan. Därför har både citrafabriken och fabriken som tillverkar vitaminerna stängt ner.

Att återställa skadorna är komplext och kommer att ta tid. BASF har därför åberopat force majeur för A- och E-vitamin samt ett antal karotenoider.

Det kan dröja ända till mars nästa år innan citrafabriken kan vara i bruk igen och efter det kan det dröja ytterligare ett par månader innan A- och E-vitaminfabrikerna kan vara i gång.

Uppmanar lantbrukare att kontakta leverantörer

Enligt Jordbruksaktuellt vill BASF inte kommentera effekterna på den svenska fodermarknaden. Men enligt ett mejl rekommenderar de att lantbrukare kontaktar sina leverantörer för foder och tillskott för att hitta ett sätt att minska de negativa effekterna om viktiga fodertillsatser saknas.

I Kina har nya miljökrav införs vilket gjort att flera vitaminfabriker stängts ner eller minskat sin produktion. Det kan också komma att påverka priset på vitaminer.

Läs mer: Björn Folkesson: Bind foderpriset

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen