Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 februari 2018

Risk för värsta vårfloden på länge

I flera delar av landet har snödjupet varit större än på många år. Nu riskerar snömängderna leda till den värsta vårfloden på länge. I Värmland och i Dalarna varnar myndigheterna.

FOTO: Mostohotos

I år har snödjupen slagit rekord på flera ställen i landet. Vindeln och Kittelfjäll i Västerbottnens län tangerar båda sina rekord och i Gävleborg har stora snömängder gjort att tak rasat in på byggnader med djur.

LÄS MER: 17 djur dog vid takraset i SidensjöLÄS MER: 40 kor dog vid takras i Norrbotten

Risk för 2000-talets värsta vårflod

Nu riskerar de stora mängderna snö att leda till den västa vårfloden på länge. I Värmland tömmer Fortum sina magasin runt om i länet för att vara beredda när vårfloden kommer och Länsstyrelsen i Värmland varnar för att det där kan bli den värsta vårfloden på lång tid.

– Allra värst blir det om det är plusgrader dygnet runt i kombination med regn under snösmältningsperioden. Då skulle årets vårflod kunna bli den värsta under hela 2000-talet, säger Leif Gustavsson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Värmland, till SVT Nyheter Värmland.

Största snömängden på 20 år

Även i Dalarna finns en oror för när de stora mängder snö ska smälta.

– Vi har ju inte haft så här mycket snö på minst 20 år. Vi har minst över metern här i Malung och ännu mer i Sälen, säger Per Hampus räddningschef i Malung-sälens kommun till Sveriges Radio Dalarna.

Önskar kalla nätter och varma dagar

Per Hampus instämmer i att regn i kombination med snösmältnigen är det som riskerar leda till mest översvämningar.

– Det har vi sett sen tidigare är att om det regnar samtidigt som vi får varna dagar och varma nätter då kan det bli problem. Men med kalla nätter, varma dagar och uppehåll då kan det ändå gå bra, säger han.

Var redo när floden kommer

Har man byggnader eller bor i områden som man vet är i riskzonen för översvämningar ansvarar man själv för att egendomen inte skadas, men sker det oväntade händelser som skyfall stöttar räddningstjänsten, enligt Per Hampus. Hans rekommendation för att vara redo när floden kommer är att se till att ha tillgång till stegar, presenningar och sand för att valla in sitt hus och sina byggnader och hindra att vattnet kommer in.

LÄS OCKSÅ: Så blev väderåret 2017

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen