Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 mars 2018

Riskkapitalbolag blir ny huvudägare i LRF Konsult

LRF har fattat ett strategiskt beslut att sälja 75 procent av dotterbolaget LRF Konsult med sina 75 000 företagskunder till riskkapitalbolaget Altor.

 Palle Borgström, LRFs ordförande, ser ingen risk med att sälja merparten av LRF Konsult.
Palle Borgström, LRFs ordförande, ser ingen risk med att sälja merparten av LRF Konsult.

LRFs ordförande, Palle Borgström, säger till Land Lantbruk att riksförbundsstyrelsen under ett par års tid har diskuterat de stora förändringar som sker på LRF Konsults marknad med mer digitala lösningar och automatisk hantering av fakturorna.

– Vi ser att den förändringen kräver stora investeringar i form av digitala plattformar. Det i sin tur kräver att bolaget får en tillväxt och då har vi bedömt att vi bättre utvecklar LRF Konsult tillsammans med en partner som har stor erfarenhet av affärsutveckling.

Hemlig köpeskilling

Parterna har bestämt att hålla köpeskillingen hemlig.

LRF Konsult har totalt cirka 1 400 anställda och 130 kontor runt om i landet. Huvudkontoret finns i Stockholm.

Altor Fond IV kommer alltså äga 75 procent av LRF Konsult när affären är genomförd. LRF avser med en ägarandel på resterande 25 procent att kvarstå som en långsiktig minoritetsägare.

Vilka förändringar är att vänta med anledning av affären, hur påverkas till exempel kontoren ute i landet?

– Vad gäller kontoren i landet så ser den partner vi har valt en stor tillgång i de 130 kontoren och har snarare en strategi om att kunna addera till ytterligare tjänster i form av verksamheter som finns inom andra områden i Altorgruppen, pensionsrådgivning för att ta ett exempel. De har också en stor ambition att öka antalet kunder, även bland LRFs medlemmar, säger Palle Borgström.

”Ser utvecklingsmöjligheter”

Altors fyra fonder har ett sammanlagt kapital på 5,8 miljarder euro. Hittills har fonderna investerat cirka 3,8 miljarder euro i ett 40-tal företag, till exempel Byggmax, Carnegie Investment Bank och Helly Hansen.

”LRF Konsult är en affärsrådgivare med bred branschkunskap inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och mäkleri. Den lokala närvaron genom det omfattande kontorsnätet är en unik tillgång. Vi ser goda utvecklingsmöjligheter för LRF Konsult på en marknad i snabb förändring”, säger Altors grundare, Harald Mix, i ett pressmeddelande.

LRF Konsult har under flera år visat god och stabil lönsamhet. I fjol gjorde bolaget en vinst på cirka 61 miljoner kronor.

Ser du någon risk med att sälja av merparten i ett bolag som har bidragit med så mycket pengar till LRFs kassa?

– Nej, jag ser det snarare som att den stora risken är om vi inte agerar. Vi står inför stora förändringar och gör det bättre tillsammans med en partner, säger Palle Borgström.

Klockan 13 i dag, måndag, håller parterna en pressträff med mer information om affären.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen