Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 juni 2012

Riven stenmur kan stå dig dyrt

Den som tar bort gamla stenmurar eller stentippar riskerar höga böter. En lantbrukare på Öland som rivit en stenmur hotas nu med vite på miljonbelopp varje år om han inte återuppbygger den.

FOTO: Linda Grimstedt

En lantbrukare ansökte för åtta år sedan hos länsstyrelsen om att få ta bort en stenmur och en stentipp på sydöstra Öland. Han fick avslag på sin ansökan, men i våras upptäckte länsstyrelsen av en slump att 845 meter stenmur på lantbrukarens marker har tagits bort och att 250 meter dike fyllts igen.

Lantbrukaren hävdar att han inte tagit bort stenmuren och att han inte känner till att den försvunnit.

Oavsett vem som tagit bort stenmuren och fyllt igen diket så är det lantbrukaren (fastighetsägaren) som är ansvarig, meddelar länsstyrelsen som åtalsanmält lantbrukaren och utfärdat ett kraftigt vite:

Om lantbrukaren inte återställer stenmurarna, stentippen och diket före den sista april 2013 så måste han betala 850 000 kronor i löpande vite var tredje månad.

– Vi har sett mellan fingrarna i många år när folk förstör stenmurar, säger länsråd Anne-Li Fiskesjö på länsstyrelsen i Kalmar till tidningen Östran.

Länsstyrelsen har beräknat storleken på vitet efter vad det kan kosta att återställa stenmuren, stentippen och diket.

Relaterade artiklar

Till toppen