Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 november 2018

Robot skadade hans kor - stämmer leverantör

Bonden Emiel Stam fick slå ut 49 kor efter att de skadats av mjölkningsroboten. Nu stämmer han företaget som skulle sköta servicen.

I Nederländerna har en mjölkbonde dragit leverantören av hans inomgårdsteknik inför rätta, rapporterar nyhetsbyrån AD.

”Det smärtade att gå in stallet och se djuren lida.” berättade bonden Emiel Stam i rätten om händelserna i hans nybyggda stall.

När Emiel Stam byggde nya stallar valde han MCO i Nederländerna som leverantör. De levererade gödselrobot, foderrobot och mjölkningsrobotar från GEA. MCO skulle också sköta underhåll och service av systemet – men så blev det inte.

Roboten underhölls inte

Den ena gången efter den andra blossade juverinflammationerna upp och varje gång kunde problemen härledas till skador på roboten. Det rörde sig bland annat om spruckna slangar som inte ersatts och hål i vacuumsystemet – roboten hade inte fungerat som den skulle.

”Skadorna blev så svåra att det inte fanns annan utväg än avlivning. Det stör mig nått oerhört att allt faller tillbaka till deras försummande.” sa Emiel Stam i rätten.

I dag har han 125 kor på gården i stället för de 170 som var målet med den nya ladugårdssatsningen. Nu vill han att företaget ska ersätta honom för de 49 döda korna, förlorad produktion och förlorad fosforrätt.

Fast med 125 kor

Problemen gjorde nämligen att Emiel Stam inte hade mer är 125 kor vid referensdatumet för fosfater och därför kan han inte utöka antalet djur utan att köpa ytterligare fosfaträtt.

Om fyra veckor väntas domen och utfallet ser ut att bli till Emiel Stams fördel. Enligt nyhetsbyrås AD har domaren uttryckt att hon anser bolaget skyldig till de skador som åsamkat lidandet.

LÄS MER: Nya robotar på marknaden

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen