Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 november 2018

Robotar ersätter vändorna mellan foderkök och sil

Med marknadens nya utfodringssystem fyller foderroboten på sig själv direkt i silofacket.

Det österrikiska företaget Wasserbauer har lanserat ett nytt utfodringskoncept som ska ersätta turerna med traktor och lastare mellan silo och djurstallar.

 Shuttle Eco fylls automatiskt på av uttagaren Lift.
Shuttle Eco fylls automatiskt på av uttagaren Lift. FOTO: Wasserbauer

I konceptet ingår ett självgående utfodringssystem i två delar med självkörande foderrobot och tillhörande automatisk silouttagare eller rivarfickor.

Shuttle Eco är foderputtare, mixer och fodervagn i ett och sköter allt från att blanda foder, docka vid laddningsstationen och uppsökande av silon för påfyllning.

Till sin hjälp har den Lift, en helautomatisk silouttagare som står placerad i silofacket och på egen hand fyller på fodervagnen när den besöker silon.

Utfodringsroboten förflyttar sig på gården med hjälp av magneter som fräses in i marken. Den utfodrar gårdens djur efter utsatta tider och recept och beger sig därefter mot plansilon.

I silofacket känner Lift av robotens närvaro, tar ut ensilage som sugs upp ur facket och lämnas i roboten. Därefter beger sig Shuttle Eco till sin laddningsstation där den blandar fodret medan batteriet laddas med ny energi.

LÄS MER: Trågtömmare tog hem guldetLÄS MER: VR med praktisk funktionalitet

Relaterade artiklar

Till toppen