Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 april 2018

Rockström lämnar Sverige för nytt toppjobb: Hjärtat kvar i svenska myllan

Miljöprofessor Johan Rockström lämnar Sverige och Resilience Centre för Berlin i höst. I den svenska debatten kommer hans röst att höras mindre, men hans hjärta blir kvar i den svenska myllan, växtodlingsagronom som han är.

 Johan Rockström, miljöprofessor.
Johan Rockström, miljöprofessor. FOTO: Johanna Norin

I oktober tillträder du det nya jobbet som chef för Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK). Vad är det för ett slags institut?

– PIK är ett internationellt ledande forskningsinstitut inom klimat och global hållbar utveckling. Institutet spänner över allt ifrån globala klimatmodeller till studier om hur matproduktionen i världen måste ställas om för att utvecklas inom hållbara gränser på jorden.

Vad kommer du att göra där?

– Jag blir chef för PIK tillsammans med professor Ottmar Edenhofer, en av världens ledande klimatekonomer. Tillsammans blir vi en naturvetare (jag) och en samhällsvetare som skall leda PIK till en ny nivå av tvärvetenskaplig forskning för hållbar utveckling i världen.

FAKTA: Johan Rockström

Född: 1965.

Familj: Gift och har tre barn.

Bakgrund: Växtodlingsagronom vid SLU. Professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet. Ledamot av Kungliga Skogs-och Lantbruksakademien, samt Kungliga Vetenskapsakademien. Chef för Stockholm Resilience Centre.

Väljer i livsmedelsbutiken: Försöker handla så mycket närproducerat och svenskt som möjligt.

Vad blir största skillnaden för dig jämfört med de 12 år som du har varit chef för Stockholm Resilience Centre (SRC), där du blivit internationellt känd för din forskning om planetens nio gränser?

– Mycket blir annorlunda, men mycket kommer också att likna SRC. Båda är vetenskapliga institutioner, och dessutom kommer jag att fortsätta ha en nära relation till Stockholms universitet, bland annat som ledare av forskningen om planetens gränser. Sedan är PIK förstås ett stort institut med över 300 anställda i Tyskland, som spelar en avgörande roll för klimat och hållbar utveckling inom EU och i världen. Det blir en spännande utmaning.

Du har två gånger utsetts till ”Sveriges miljömäktigaste person” men tror att du framöver kommer att höras mindre i den svenska debatten? Blir det i stället så att du i ännu högre grad kan påverka omställningen till ett fossilfritt samhälle från din nya plattform i Tyskland?

– Jag och SRC har redan samarbetat med PIK under många år. Så både PIK och SRC är viktiga internationella plattformar för att påverka omställningen till ett fossilfritt samhälle. Men visst, PIK och Tyskland är en mycket tung och respekterad arena att jobba ifrån.

Lämnar du Sverige helt och hållet?

– Jag och min familj planerar att flytta till Tyskland, men hjärtat blir kvar i den svenska myllan.

LÄS MER: ”Dags att begrava stridsyxan mellan eko och konventionellt lantbruk”2017 – varmaste temperaturen sedan istiden

FAKTA: Rockströms filosofi

Johan Rockström identifierade 2009 nio planetära gränsvärden som inte kan överskridas utan risk för framtiden på jorden.

Det är främst tre av dessa gränsvärden som innebär utmaningar för det svenska lantbruket:

1. Förlusten av biologisk mångfald. 2. Förändrade flöden av kväve och fosfor. 3. Klimatförändringen.

För att ett hållbart fossilfritt lantbruk ska kunna åstadkommas inom 30 år måste striden mellan det ekologiska och konventionella upphöra, var Johans Rockströms budskap i en intervju i Land Lantbruk i januari i år.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen