Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari

Rödbetor tar över Findus gamla fabrik

Odlare ska få sälja mer grönsaker när Sydgrönt satsar stort i Findus gamla fabrik i Bjuv. På tisdagen invigdes det nya rödbetskokeriet.

 Sara Berger vd på Sydgrönt som satsat på kylrum och rödbetskokeri i Findus gamla lokaler i Bjuv. Arealen rödbetor hos odlarna fördubblas till uppåt 37 hektar.
Sara Berger vd på Sydgrönt som satsat på kylrum och rödbetskokeri i Findus gamla lokaler i Bjuv. Arealen rödbetor hos odlarna fördubblas till uppåt 37 hektar. FOTO: Torbjörn Esping

Sydgrönts vd Sara Berger visar runt i de nyrenoverade och ännu rätt så ödsliga 3 200 kvadratmetrarna. Ett kylrum där framförallt kål ska förvaras i perfekt temperatur och luftfuktighet. På så sätt ska säsongen för svensk kål i butik kunna förlängas, och marknadsandelen för svenska grönsaker ska kunna öka från 40 till 60 procent.

– Vi måste öka tillgänligheten över året, här får vi en längre hållbarhet, säger Sara Berger.

Just nu står det bara storsäckar med rödbetor i lagret. Rödbetorna är grunden i Sydgrönts nya satsning på förkokta grönsaker.

– Vi tror på bekvämlighetstrenden. Konsumenterna vill ha en förberedd produkt.

 Genom att koka rödbetorna ger sig Sydgrönt, med vd Sara Berger in i ett nytt segment. 2 000 ton rödbetor ska kokas första året.
Genom att koka rödbetorna ger sig Sydgrönt, med vd Sara Berger in i ett nytt segment. 2 000 ton rödbetor ska kokas första året. FOTO: Torbjörn Esping

Kokeriet drog i gång för en månad sedan, och första året ska 2 500 ton rödbetor tvättas, skalas, packas, kokas och kylas innan de går ut till butikerna. Men förhoppningen är att produktionen ska öka väsentligt. Idag finns det bara importerade förkokta rotfrukter.

– Vi är ett svenskt bolag med svenska odlare, för oss är det viktigt att utveckla den svenska livsmedelsproduktionen.

För odlarna innebär en större marknad en större odling. Sydgrönts odling av rödbetor fördubblas – till uppåt 37 hektar. Inte många hektar, men mycket pengar. Sydgrönt räknar med en omsättning på 20 miljoner kronor på kokeriet och kyllagret.

 De skalade och förpackade rödbetorna förpackas, kokas, kyls och säljs sedan i butik.
De skalade och förpackade rödbetorna förpackas, kokas, kyls och säljs sedan i butik. FOTO: Torbjörn Esping

– Hektaren spelar ingen roll. Räkna inte i hektar, räkna i pengar, säger Bengt Persson, lantbrukare och vd på Food Hills, som hyr ut gamla Findus lokaler i Bjuv till Sydgrönt.

– Grönsaksproduktionen passerar snart mjölkproduktionen.

LÄS MER: LRF Premium – Efter ärtan rustar Bjuv för framtiden

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen