Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2018

Rörliga räntor en risk för danska lantbruksföretag

Skuldsättningen för danskt lantbruk har varit i stort sett oförändrad de senaste fyra åren, skriver Effektivt Landbrug. Däremot är sektorn väldigt utsatt i händelse av räntehöjningar.

 Skuldsättningen står stilla för de danska lantbruken. Men det faktum att 86 procent av lånen har rörlig ränta gör att sektorn snabbt drabbas i händelse höjda räntor.
Skuldsättningen står stilla för de danska lantbruken. Men det faktum att 86 procent av lånen har rörlig ränta gör att sektorn snabbt drabbas i händelse höjda räntor. FOTO: Lars Vernersson

Effektivt Landbrug refererar till den sammanställning som Danmarks Statistik, motsvarigheten till svenska SCB, har publicerat.

Den visar att lantbrukssektorns skuld de senaste åren har stabiliserat sig och 2017 uppgick till 341 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 480 miljarder svenska kronor. Det är på samma nivå som 2013.

66 procent i skuld

Danskt lantbruks skuldsättning ökade kraftigt i samband med finanskrisen 2008 då den under fem år steg med över 60 procent under en period när inflationen var 11 procent.

Heltidslantbruken står för tre fjärdedelar av den samlade skulden trots att de bara utgör en tredjedel av alla lantbruk. Den genomsnittliga skuldsättningen för ett danskt heltidslantbruk är 25 miljoner danska kronor, motsvarande 35 miljoner svenska kronor.

Skuldsättningsgraden för ett heltidslantbruk låg förra året på 66,4 procent jämfört med 38,9 procent för deltidslantbruken.

Hög andel rörlig ränta

Danmarks Statistik konstaterar också att ett lantbruks genomsnittliga arealstorlek mellan 2005 och 2017 ökade från 52 till 76 hektar.

Under de sista sju åren har ränteutgifterna fallit med 30 procent vilket i absoluta tal har inneburit en besparing för sektorn med 2,6 miljarder danska kronor.

Samtidigt har 86 procent av lånen rörlig ränta vilket gör lantbruken känsliga i händelse av de ränteuppgångar som förväntas framöver, uppger Effektivt Landbrug.

Rekordhög lönsamhet

När det gäller lönsamheten går det bäst för de ekologiska verksamheterna. Deras genomsnittliga överskott under 2017 var 22,6 procent vilket är rekordhögt för dansk lantbrukssektor under den senaste tioårsperioden.

För de konventionella lantbruksföretagen var överskottsgraden 18,9 procent.

LÄS MER: Danskt lantbruk har passerat botten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen