Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 augusti 2015

Rosa balar kan bli blå

Efter succén med rosa balar har Trioplast börjat ta fram blå emballageplast för att stödja forskningen om prostatacancer. Plasten ska testas i Nya Zeeland innan den eventuellt dyker upp i Sverige.

I år syntes rosa ensilagebalar runt om i landet. Nu kan de eventullt bli blå om testerna i Nya Zeeland går som det ska.
I år syntes rosa ensilagebalar runt om i landet. Nu kan de eventullt bli blå om testerna i Nya Zeeland går som det ska. FOTO: Hans Jonsson

Det är Värnamo Nyheter som rapporterar att det i höst kommer att finnas blå balar på ängarna i Nya Zeeland. Emballageplasten tillverkas av Trioplast i Smålandsstenar. Den blå plasten är en uppföljning av den rosa plasten som synts på svenska åkrar och fält till stöd för bröstcancerforskningen.

Idén om rosa balar kom från Nya Zeeland där lantbrukarna under förra växtodlingssäsongen kunde svepa sina halm- och ensilagebalar i rosa. Initiativet togs över till Sverige och blev mycket populärt. En del av betalningen från försäljningen av den rosa plasten har gått till forskningen om bröstcancer.

Blå plast testas

I höst testas blå balar med emballageplast från Trioplast i Smålandsstenar. Kampanjen är ett test för att se om det blå pigmentet som plasten färgas med håller, skriver Värnamo Tidningar.

– Man måste ha pigment som är hållbara så att de inte bleknar eller släpper ifrån sig färg och är hälsomässigt godkända, säger Göran Ericson, marknadsdirektör på Trioplast till tidningen.

Att plasten bleks är i sig inte ett problem, menar han, men risken finns att man riskerar att missa den effekt som balarna är tänkta att ge. Och bättre pigment kostar mer.

– För den rosa hittade vi ett pigment som fungerade. För den blåa vet vi att det finns pigment men det är mycket dyrare. Därför vet vi inte om vi kommer kunna gå ut med kampanjen, säger Göran Ericson.

Mycket arbete kvar

Det är alltså mycket som kvarstår innan man vet om det blir blåa balar i Sverige eller inte. Arbetet med att ta fram den blå plasten för Nya Zeeland påbörjades redan i höstas efter att både lantbrukare och privatpersoner önskat blå balar som en uppföljning på de rosa. När de svenska bönderna kom med idén var alltså bollen redan satt i rullning.

Efter kampanjen ska försöket utvärderas innan det kan bli tal om att ta den till Sverige.

I Sverige har Lantmännen samarbetat med sina leverantörer Trioplast och Tama som inför skördesäsongen erbjöd balnät och ensilageplast i rosa. Lantmännen är även positiva till blå balar.

– Vi är naturligtvis intresserade och har diskuterat det, säger Torbjörn Wahlström, chef för utveckling och växtodlingsprodukter hos Lantmännen. Finns möjligheten är vi med.

Stor succé

De rosa balarna blev en stor succé i Sverige. Här blev det cirka 130 000 balar innan plasten tog slut.

– Jag kan tänka mig att vi permanentar de rosa balarna och så håller vi dörren öppen för att ta in de blå om allt fungerar kring dem, säger Torbjörn Wahlström.

Läs även: Nu kommer den rosa traktorn

Relaterade artiklar

Till toppen