Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juni 2015

Rosa balar när ensilage skördas i Riala

De som färdas längs vägen till och från Riala i södra Roslagen har den här veckan sett rosafärgade ensilagebalar på fälten. Sen kommer vi att ställa dem på lagårdsbacken så alla som åker förbi kan se dem, säger Camilla Olsson på Öster Grytinge gård.

Mjölkproducenten Camilla Olsson tror att hon kommer att få en del frågor från sommarboende i närheten av gården om de "rosa dinosaurieäggen" i sommar.
Bild 1/3Mjölkproducenten Camilla Olsson tror att hon kommer att få en del frågor från sommarboende i närheten av gården om de "rosa dinosaurieäggen" i sommar. FOTO: Camilla Olsson
Sten och Camilla Olsson i Riala använder rosa ensilageplast .
Bild 2/3Sten och Camilla Olsson i Riala använder rosa ensilageplast . FOTO: Frida Olsson
Bild 3/3 FOTO: Camilla Olsson

När mjölkproducenterna Sten och Camilla Olsson hörde talas om den rosafärgade ensilageplast som Lantmännen erbjuder i år slog de till direkt. Plast för cirka en tredjedel av Öster Grytinges ensilageskörd beställdes hem.

"Dragit vårt strå till stacken"

– Den var lite dyrare, så vi blev lite snåla. Så på vissa vallar inne i skogen, där det inte syns, kör vi vit plast. Men vi känner ändå att vi har dragit vårt strå till stacken, säger Camilla Olsson som av Bröstcancerföreningarnas riksförbund, BRO, fått höra att kampanjen dragit in 300 000 kronor.

På gården finns 70 mjölkkor plus rekrytering. Öster Grytinge tar in allt sitt ensilage i rundbalar, så det går åt en del plast. Att stödja bröstcancerforskningen, både genom den dyrare plasten och den uppmärksammade färgen, känns bra tycker Camilla Olsson, vars mor gick bort i cancer för några år sedan.

– På sikt hoppas man att de hittar något så att cancer kan utrotas, men det är väl en utopi. För de som ändå drabbas behövs mycket stöd, även till familjerna. Är man dessutom lantbrukare och bunden av sitt arbete är det extra jobbigt. Man slits mellan gården, djuren och att kunna hjälpa till, säger Camilla Olsson.

Började förra veckan

Öster Grytinge i Riala började pressa sina ensilagebalar i slutet av förra veckan. De har stått väl synliga på gärdena längs vägen. Därefter flyttas de till stallbacken, där de också kommer att synas med sin rosa färg.

– Vi bor i ett område med mycket sommarfolk. Så jag kan tänka mig att vi kommer att få frågor om de rosa dinosaurieäggen, säger Camilla Olsson.

För varje rulle rosa plast går 25 kronor till bröstcancerforskningen, genom BRO.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen