Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 maj 2018

Rotgallnematod hittad i Skåne

För andra gången har man hittat rotgallnematod i Sverige, den här gången i Skåne.

 Rotgallnematoden Meloidogyne chitwoodi på potatis.
Rotgallnematoden Meloidogyne chitwoodi på potatis.

Det var i prover från åkermark i trakten kring Kristianstad som rotgallnematoder av arten Meloidogyne chitwoodi har påträffats, enligt Jordbruksverket.

Prover ska tas

Rotgallnematoden, som är en liten mask som kan angripa potatis, morötter och andra grödor, är en karantänskadegörare och ska hanteras enligt växtskyddslagen.

Läs mer: Jordbruksverket föreslår ersättning för bekämpning

Odlaren ska nu tillsammans med Jordbruksverket agera för att inte nematoderna sprids från fältet. Jordbruksverket kommer att ta prover från intilliggande fält för att se om nematoden har spridit sig.

Olika vägar in

– Rotgallnematoden kan komma in i odlingen på olika sätt. Det troligaste är från utsäde eller växtmaterial. Maskiner och redskap som för med sig jord innebär också en risk och vi jobbar nu för att begränsa spridningen utifrån hur jord och växtmaterial sprids. Vi försöker också kartlägga hur nematoderna kan ha kommit till det aktuella fältet, säger Carin Bunnvik som är enhetschef på växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket.

Svår att bli av med

Nematoderna kan leva på många av de växter vi odlar i landet och kan vara svår att bli av med. Det finns inte heller några resistenta växtsorter eller växtskyddsmedel som kan bekämpa nematoderna.

Spridningen av nematoderna i södra Sverige skulle hota framför allt odlingen av potatis. Det var just i en potatisodling i Blekinge som det första fallet hittades, som Land Lantbruk rapporterade om i höstas.

Skadorna som nematoden kan orsaka kan vara omfattande och göra skörden omöjlig att sälja.

Fakta: Meloidogyne chitwoodi

Rotgallnematoden är en jordlevande nematod som kan leva på många olika typer av växter.

Nematoderna angriper bland annat potatis och morötter och lever i rötter och underjordiska växtdelar.

De får potatis och andra växter att bilda knutor, galler, på rötterna. De påverkar förmågan att ta upp vatten och näringsämnen.

Knölar och rotfrukter blir buckliga och får även färgförändringar under skalet.

2017 hittades rotgallnematoden för första gången i Sverige.

I Europa har denna art av rotgallnematoden tidigare hittats i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen