Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 december 2017

Runt 100 vildsvin skjutna i storjakt

För att få bukt med vildsvinsproblemen i Linköpingstrakten gav sig jägare ut på en samordnad vildsvinsjakt.

 Jaktlag gick samman i storjakt på vildsvin.
Jaktlag gick samman i storjakt på vildsvin. FOTO: Mostphotots

De senaste åren har vildsvinsstammen ökat i Östergötland och olyckor och skadegörelse som orsakats av vildsvinen likaså. I helgen genomfördes därför en samordnad jakt på vildsvin i Linköping och jaktledaren Tord Runervik uppskattar att runt 100 vildsvin sköts. Det uppger SVT Öst.

– Vi måste bromsa tillväxten av vildsvin. Nu har vi haft flera milda vintrar som leder till att tillväxten har ökat väldigt mycket de senaste två åren. Det gäller att hitta en balansgång, säger Tord Runervik.

”Bra att samordna”

Alla jaktlag i området var uppmanade att ge sig ut att jaga.

– Vildsvinen rör snabbt över stora områden. Det innebär att om man stöter i ett område så försvinner de snabbt ut till ett annat område. Därför är det bra om man samordnar jakten så att ett annat jaktlag kan ta vid och fortsätta: det underlättar också om en hund följer efter ett vildsvin in i ett annat jaktområde, säger Tord Runervik.

Fem gånger fler

Tack vare samordningen sköts fem gånger så många vildsvin under helgens jakt, jämfört med en vanlig helg då cirka 20 vildsvin fälls.

I området där Tord Runervik jagade sköt 38 jägare och 5 hundförare 24 grisar, och intilliggande jaktlag sköt 43 vildsvin.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen