Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2017

Ryftes morotsfält under vatten

Det ihärdiga regnandet orsakar stora skador för grönsaksproducenten Ryftes på Gotland. Flera fält med bland annat morötter står under vatten.

– Vi försöker rädda det som går, säger Erika Andersson, delägare i Ryftes.

Fortsättning från föregående inlägg. Kampen mot vattnet. Tack alla som ställer upp och kämpar. Gräver och pumpar. •• #regnperiod #gotland #ryftes #översvämning #minlandsbygd #helagotland #duktigamedarbetare #gotlandnews #landlantbruk #regn

Ett inlägg delat av Ryftes Grönsaker (@ryftes)

I går upptäckte Erika Andersson att flera fält var översvämmade. Sedan dess har de pumpat och grävt och försöker göra allt för att rädda det som räddas kan.

Har dömt ut 4-5 hektar

De har dock redan tvingats döma ut 4-5 hektar med morötter men det är ännu för tidigt att säga hur omfattande skadorna i slutänden blir. Erika Andersson vet inte hur mycket som överhuvudtaget kan skördas eller hur mycket av det som skördas som får kvalitetsproblem. Dessutom är risken stor för tidskrävande extrainsatser.

– Vi försökte ena halvan av ett drabbat fält – men det gick inte. Vi har en banddriven morotsupptagare men den körde fast och hela dagen gick åt till att bärga den. Det är inga optimala skördeförhållanden just nu. Bara nu under söndag, måndag och tisdag har det regnat 50 millimeter. Sedan regnade det i princip hela september, säger Erika Andersson.

”Fullständigt fruktansvärt”

På Instagram skriver företaget bland annat: ”Det här är fullständigt fruktansvärt. Sista tidens regnande förstör våra grödor. Flera hektar står under vatten. Kanalerna svämmar över. Det är vatten överallt”.

Potatis och betor har Ryftes redan skördat så det är framför allt morötter och palsternacka som påverkas av vätan. Skörden kommer pågå ungefär en månad till.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen