Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 mars 2019

S: Bet- och potatisodlare bör också få krisstöd

Socialdemokraterna i Region Skåne vill att bet- och potatisbönder får del av krisstödet efter torkan.

– Krisstödet behövs för att de jordbruk som drabbats ska ges en chans att komma på fötter igen, säger Henrik Fritzon, gruppledare Socialdemokraterna i Region Skåne.

 Socialdemokraterna i Region Skåne menar att Jordbruksverkets kalkyl över vilka som bör få del av krisstöd 2019 blir missvisande.
Socialdemokraterna i Region Skåne menar att Jordbruksverkets kalkyl över vilka som bör få del av krisstöd 2019 blir missvisande. FOTO: Mostphotos

Bet- och potatisbönder bör inkluderas när krisstödet efter den rekordtorra sommaren 2018 ta fram. Det menar Socialdemokraterna i Region Skåne.

Sockerbetor blir utan 2019

Totalt omfattar krisstödet efter torkan 1,2 miljarder kronor. 2018 betalades 400 miljoner kronor till lantbrukare med mjölk-, nötkött och lammproduktion. Enligt Jordbruksverkets förslag till regeringen angående krisstöd under 2019 omfattas varken sockerbetor eller potatis.

”Stödet behövs”

Trots att de drabbades hårt av torkan och bör kompenseras för sina förluster menar Socialdemokraterna i Region Skåne.

– Odling av potatis och betor är viktiga delar av jordbruket i Skåne. Krisstödet behövs för att de jordbruk som drabbats ska ges en chans att komma på fötter igen. Det är viktigt att det nationella stöd som tas fram även ser till Skånes jordbruks behov, säger Henrik Fritzon, gruppledare Socialdemokraterna i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Bevattning inte i kalkylen

Enligt Socialdemokraterna bör kostnaden för ökad bevattning räknas med i kalkylen om intäktsbortfall för att ge en rättvisande bild av stödbehovet, vilket det inte gjorts i Jordbruksverkets kalkyl.

LÄS MER: Jordbruksverkets nya beslut: Vallodlare blir utan krisstödLÄS MER: Getbönder får del av krisstödet

Relaterade artiklar

Läs mer om

CORONAVIRUSET
Så tacklar EU-länderna coronapandemin
lantbruk

Så tacklar EU-länderna coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU. Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Till toppen