Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 november 2018

Så agerar Danmark om pesten kommer

HERNING, DANMARK

Om olyckan skulle vara framme finns det en noggrant utarbetad handlingsplan för hur Danmark skulle hantera ett utbrott av afrikansk svinpest.

 Veterinären Søren S Thilsted har vid tre tillfällen varit med om att avliva grisbesättningar i Östeuropa som drabbats av afrikansk svinpest.
Veterinären Søren S Thilsted har vid tre tillfällen varit med om att avliva grisbesättningar i Östeuropa som drabbats av afrikansk svinpest. FOTO: Göran Berglund

Ingen vill riktigt tänka tanken men den dramatisering som gjordes under Svinekongressen i Herning kring ett fiktivt utbrott av afrikansk svinpest på en dansk grisgård ger ändå viss förståelse av vilka förberedelser som näringen och det danska samhället har vidtagit för att möta hotet.

Det finns färdiga listor på exakt vilka 100 personer inom olika organisationer, företag och statsförvaltning som ska kontaktas i en telefonkedja. Ett eventuellt utbrott skulle kosta Danmark mångmiljardbelopp och ska med alla medel begränsas så mycket det bara går.

Svar inom två timmar

Ett första analyssvar dröjer cirka två timmar. Om sjukdomen konstateras kommer alla gristransporter i landet att stoppas under en till två dygn medan det utreds vilka andra gårdar som den smittade besättningen har haft kontakt med. Alla grisar på gården avlivas så fort det är möjligt.

Fakta: Drabbar alla typer av grisar

Afrikansk svinpest är en virussjukdom som drabbar alla typer av grisar, även vildsvin. Det finns inget verksamt vaccin. Människor kan sprida smittan men kan inte få sjukdomen.

Sjukdomen karakteriseras av hög feber, ostadiga ben, tårar, förstoppning som övergår i våldsam diarré och blödningar ur kroppsöppningar. Förloppet tar 5–10 dagar.

Viruset kan överleva i upp till 9 månader i till exempel levande djur, kadaver och köttprodukter. Upphettning till 70 grader i minst 30 minuter krävs för att döda viruset.

Grisar som överlever sjukdomen blir immuna och måste därför också avlivas.

En skyddszon på ungefär tre kilometer med in- och utpasseringar upprättas i området runt gården samt en övervakningszon på 10 kilometer inom vilken inga grisar får transporteras under 30–40 dagar.

Exporten upphör

Den danska exporten av griskött förväntas upphöra i uppemot fyra till sex månader och redan exporterat kött kan behöva återtas. Slakterierna kommer inte att kunna frysa in allt kött. Även friska besättningar lär få avlivas.

 Under Svinekongressen 2018 spelades det upp en dramatisering om hur det skulle kunna te sig om Danmark drabbades av afrikansk svinpest.
Under Svinekongressen 2018 spelades det upp en dramatisering om hur det skulle kunna te sig om Danmark drabbades av afrikansk svinpest. FOTO: Göran Berglund

Inom en till två månader räknar expertisen med ytterligare sex till nio smittade gårdar under förutsättning att Danmark inte har fått in fler vildsvin. Då kan skadorna bli betydligt värre.

Har varit med och avlivat

Veterinären Søren S Thilsted har medverkat vid avlivning av tre besättningar i Östeuropa sedan de drabbats av svinpest. Den största var på 26 000 grisar.

– Det är det värsta jag varit med om både professionellt och som människa. Vi ska göra allt vi kan för att det inte ska hända i Danmark, säger Søren S Thilsted.

LÄS MER: Stopp för vildsvin vid dansk-tyska gränsenLÄS MER: Panikslakt av grisar i Rumänien

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen