Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 augusti 2019

Så är kvaliteten på årets vallskörd

Lägre smältbarhet på förstaskörden och därmed lägre energivärden än i andraskörden, jämfört med ett genomsnittsår. Nu har de första resultaten från Växas foderanalyser kommit.

 Lägre smältbarhet och högre energivärden i förstaskörden jämfört med ett genomsnittsår, enligt Växas foderanalyser.
Lägre smältbarhet och högre energivärden i förstaskörden jämfört med ett genomsnittsår, enligt Växas foderanalyser. FOTO: Mari Nälsén

Vad skillnaderna i smältbarhet och energivärden beror på är svårt att säga i nuläget, enligt Hans Lindberg på Växa Sverige. Men vädret före skörd har generellt betydelse för smältbarheten. En varm och torr vår ger i regel lägre smältbarhet.

– Våren var rätt torr och varmt och torrt väder ger vanligtvis lägre smältbarhet. Man kan också spekulera i om förra årets torka kan ha haft följdeffekter, men det måste vi fördjupa oss mer i.

Stabilt råprotein

Råproteinvärdena verkar vara relativt stabila över landet. Området ”mellersta Norrlands kustland och Storsjöbygden” sticker ut med väldigt lågt råprotein samtidigt som smältbarheten är låg. Däremot grundar sig resultatet på färre än tio analyser.

 Hans Lindberg, produktionsrådgivare på Växa Sverige.
Hans Lindberg, produktionsrådgivare på Växa Sverige. FOTO: Växa

Högre fiberinnehåll

– Man kan också notera ett något högre innehåll av fiber i förstaskörden. Vad gäller andraskörden så är underlaget fortfarande lite klent och i vissa områden har vi inte fått in så många analyser.

Olika bra underlag

Uppgifterna bygger på foderanalyser inkomna i Växas svarssystem till och med 11 augusti 2019. Generellt är underlaget bättre ju längre söderut i landet man kommer. I Norra Sverige har det kommit in begränsat med analyser från förstaskörden och ännu färre från andraskörden.

– Provtagningen kommer igång på allvar nu, så vi bör ha säkrare värden om ett par månader och då bör det också finnas lite resultat från tredjeskörden.

Läs mer: Små frön offras vid djup vallsåddLäs mer: ”Det ser ut att bli ett bra år”

Relaterade artiklar

Till toppen