Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 maj 2019

Så blev gödseltunnorna skogsbrändernas hjältar

småland

Med traktorer och vattenfyllda gödseltunnor blev lantbrukarna hjältar vid de stora skogsbränderna förra sommaren. I år hann det inte ens bli maj innan de första tunnorna kördes ut i kampen mot skogsbränder i södra Sverige.

 Tommy Andersson, lantbrukare utanför Eksjö, och Peråke Nilsson, verksamhetschef maskinring Småland, hade mycket kontakt i somras.
Tommy Andersson, lantbrukare utanför Eksjö, och Peråke Nilsson, verksamhetschef maskinring Småland, hade mycket kontakt i somras. FOTO: Marie Henningsson

Sommarens skogsbränder krävde enorma resurser, långt utöver vad kommunernas räddningstjänster kunde klara av. Hjälpen kom från EU i form av hitresande brandmän och flygplan som kunde bomba bränderna med vatten.

Men hjälpen kom också från de resurser som landsbygden har, uppmärksammade blev de stora ekipagen med traktorer och gödseltunnor som körde skytteltrafik på vägarna.

Användes på 1980-talet

Att använda gödseltunnor i brandbekämpning har en betydligt längre historia än vad många utanför lantbrukskretsar känner till. När gödseltunnor togs till hjälp första gången är osäkert, men man vet att de användes vid branden i Bohult utanför Oskarshamn 1983.

– Det var en riktigt stor brand. 1 000 personer deltog i släckningsarbetet och slutnotan för släckningsarbetet slutade på 45 miljoner kronor, berättar Peråke Nilsson, verksamhetschef för Maskinring Småland.

50 gödseltunnor

Peråke Nilsson var inte med om branden 1983. Han fick sin första erfarenhet av att använda gödseltunnor när han var verksamhetsledare för maskinringen på Gotland 1992.

Det året var också en riktigt torr och varm sommar. Det var knastertorrt i markerna när det började brinna den 9 juli i skogen på den södra delen av Torsburgen på Gotland. Branden spred sig snabbt och blev mycket svår att bekämpa.

– Vi var där och körde vatten med 50 gödseltunnor.

 På Tommy Anderssons gård stod gödseltunnan beredd med vatten hela den torra sommaren 2018.
På Tommy Anderssons gård stod gödseltunnan beredd med vatten hela den torra sommaren 2018. FOTO: Marie Henningsson

Körde i tre veckor

Men det dröjde några dagar innan lantbrukarnas tjänster efterfrågades. Räddningstjänsten hade inte testat gödseltunnor tidigare. När det väl lossnade så användes gödseltunnorna fullt ut. Traktorerna körde skytteltrafik till Östersjön och fyllde tunnorna med vatten.

– Den tunna som kördes mest rullade med vatten i tre veckor, den hjälpte till även i eftersläckningsarbetet, säger Peråke Nilsson.

Lång kontaktlista

Branden på Gotland var länge den största skogsbrand som rasat i Sverige på 1900-talet. 2 200 hektar brann.

Erfarenheterna därifrån tog Peråke Nilsson med sig till Småland och maskinringen där.

– Här i Småland är det sedan länge väl känt att gödseltunnorna finns och hur man får tag på dem. Vi har en kontaktlista med över 200 gödseltunnor.

Fler kontaktar lantbrukare

När Sveriges maskinringar hade sin årsstämma i april var temat skogsbränder och hur maskinringarna kan vara en del av räddningsorganisationen. Ännu fler räddningstjänster i landet kommer i sommar att ha kontakt med lantbrukare och maskinringar. Länsstyrelserna i hela landet pratar om risker med torra somrar.

Trögt i början

Peter de Beau, verksamhetschef vid maskinring Norrland, var en av dem som fick det hett om öronen förra somnaren.

– Det var lite trögt att få hjälpa till de första dagarna. Man efterlyste resurser via Facebook, inte hos oss. Men sedan fungerade det bra, säger han.

Har lokalkännedom

Landsbygdens resurser ska användas också för att det är hos dem som bor i området som lokalkännedomen finns, en kunskap som är väl så viktig.

– I vårt område har vi mycket gott samarbete med flera av räddningstjänsterna. Det underlättar om vi ska kunna leverera tjänster av kvalitet, säger Peråke Nilsson.

Säkerheten viktig

Han betonar att om gödseltunnorna ska komma till störst nytta är det viktigt att någon från, i det här fallet maskinringen, finns med i ledningsgruppen.

– Det är dels en kvalitetsfråga, men också en säkerhetsfråga, säger Peråke Nilsson.

Även säkerheten är oerhört viktig. Han och hans kolleger vill gärna bli sedda som hjältar, men inte för att de tar risker utan för att de gör ett säkert och effektivt arbete på platser där de gör mest nytta.

 Med spridarröret kan vattnet nå så långt som 70 meter.
Med spridarröret kan vattnet nå så långt som 70 meter. FOTO: Marie Henningsson

Väntar inte på beställning

Att bistå med gödseltunnor vid släckningsarbete är en affärsuppgörelse.

– Vi har en överenskommelse med räddningstjänsten om hur vi jobbar. Jag får en beställning och vi får ersättning för utfört arbete, säger Peråke Nilsson.

Men sedan är Peråke Nilsson själv på hugget. Om han får kännedom om att det brinner inom hans verksamhetsområde sitter inte han och väntar på telefonsamtal. Han erbjuder maskinringens tjänster.

– Om vi får en beställning kan vi komma med minst tio tunnor inom en timme.

Når 70 meter

Och gödseltunnorna gör nytta. De rymmer 18 kubikmeter och med det spridarrör med snabbkoppling som tagits fram just för detta ändamål är räckvidden upp mot 70 meter.

En av medlemmarna i maskinringen är Tommy Andersson. Kontakterna mellan Peråke och Tommy var många i somras. Tommys gödseltunna är förstås utrustad med spridarrör och stod vattenfylld på gården. Den kom också till användning vid skogsbrandstillbud. Som tur var handlade det om bränder som upptäcktes tidigt.

Bra även på gården

– Att ha en fylld vattentunna stående på gården när det är torrt och att ha ett rör är en investering för mig själv också om det börjar brinna här, säger Tommy.

Fakta: Anmäl din resurs!

För att anmäla resurser så finns det på alla maskinringars webbsida en länk. Klicka på rätt plats på kartan och anmäl!

Läs mer: Maskinringarna vill ha fler gödseltunnor i registrenBöndernas gödseltunnor hyllas av de franska brandstyrkornaHär får gödseltunnor rycka ut igen

Relaterade artiklar

Till toppen