Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 februari 2018

Så blir framtidens växter klimattåligare

Varmare klimat ställer till stora problem för många viktiga grödor. Teknik är dock på väg att utvecklas som kan göra framtida grödor klimattåligare.

FOTO: Mostphotos

Växterna påverkas hela tiden av temperaturen i omgivningen, inte bara direkt, utan även genom hur dess långsiktiga utveckling styrs genetiskt.

Kan bli avgörande

En färsk studie kartlägger delar av denna modellering av växterna och kan ge kunskaper som blir avgörande för vilka odlingsväxter som klarar sig genom de klimatförändringar som pågår.

Det handlar bland annat om raps, broccoli och blomkål, vars frön tenderar att spridas för tidigt vid högre temperaturer.

Kontroll av fröspridning är nödvändigt, framför allt när temperaturen är högre och växternas blommor torkar. Ändå har man vetat mycket lite om exempelvis värme påverkar processen kring fröspridning och framför allt för tidigt sådan.

Gener påverkar fröspridning

Genom att använda genklippningsteknik som exempelvis Crispr/Cas9 skulle det därmed bli möjligt att ta fram grödor som blir mindre klimatkänsliga, genom att växterna får gener som gör att de inte sprider sina frön för tidigt bara för att det blir lite varmare.

FAKTA: Avser Brassicaceae-familjen

Studien avser Brassicaceae-familjen, korsblommiga växter som bland annat innefattar kål, broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot och raps.

I studien identifierades ett nätverk av regulatoriska gener som påverkar hur frukterna öppnar sig och därigenom underlättare att växterna släpper frukter eller frön, däribland nyckelregulatorn INDEHISCENT (IND), som framför allt avser termosensorisk kontroll.

Fynden, skriver forskarna ”utgör ett molekylärt ramverk som förbinder vävnadsidentitet med termisk avkänning och visar på riktningar för produktion av temperaturtåligare grödor”.

LÄS OCKSÅ: Odlingsträd kan få fler grenar – och mer frukt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen