Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juli 2018

Så drabbas Sveriges bönder av torkan

Få lämnas oberörda av torkan som slår hårt mot svenskt lantbruk. Men det finns vissa variationer. Hör bönderna berätta om hur de drabbas.

 Torkan slår mot lantbrukare från norr till söder. Så här drabbas bönderna.
Torkan slår mot lantbrukare från norr till söder. Så här drabbas bönderna.

Urban Åberg, 51 år, mjölkbonde, Lövånger

 Daniel Böcker, markägare i Ängelholm.
Daniel Böcker, markägare i Ängelholm. FOTO: Erland Segerstedt

Hur har du drabbats av torkan?

– Det är inte lika akut här som i södra Sverige, men vi lider av torkan vi också. Förstaskörden blev 60 procent av det normala. Vi fick lite regn efter midsommar, men inte tillräckligt. Så vi får se hur andraskörden blir. Spannmålen har klarat sig förvånansvärt bra så här långt.

Vad skulle du behöva ha för hjälp?

– Att vi får ut EU-stöden lite tidigare. För det kan bli så att man får dra ner lite på grovfodret och ge mer kraftfoder, som man i så fall får köpa in.

Ann Gustafsson, 49, kött-och potatisproducent i Dala-Järna

 Ann Gustafsson, 49, kött-och potatisproducent i Dala-Järna
Ann Gustafsson, 49, kött-och potatisproducent i Dala-Järna FOTO: Privat

Hur är du drabba av torkan?

– Vi vattnar potatisen dygnet runt. Vi fick en fin förstaskörd för vi hade regn i juni. Vi har foder till djuren så vi kommer inte att behöva slakta ur, men vi vet inte hur det blir framåt. Vi har ett litet överskott som vi kan sälja till kollegor som vi samarbetar med i närområdet.

Vad behöver ni?

-Vi har det vi behöver, men vi har det väldigt arbetsamt eftersom vi måste vattna potatisen. Vi har egentligen inte kapacitet för så här långvarig torka så det är kämpigt. Men det går ingen nöd på oss. Fast sedan vet man ju inte hur det blir framöver med spannmålen.

Daniel Böcker, 32 år, markägare i Ängelholm med mark i träda.

 Daniel Böcker, markägare i Ängelholm.
Daniel Böcker, markägare i Ängelholm. FOTO: Privat

Hur har du påverkats av torkan?

– Jag är gårdsägare med en hektar åkermark som är i träda. Där finns det ganska bra gräs som fungerar bra som bete. Eftersom det torra vädret har lett till foderbrist så är det många som inte har tillräckligt med foder.

Vad behöver du, eller kan erbjuda?

– Då jag inte brukar marken själv så har jag skänkt bort det som kan skördas. En mjölkbonde i närheten har pressat och plastat in det som växer för att ge sina djur. Eftersom torkan är svår så har jag gått ett steg till så att han får lägga på gödning och ta en skörd till. Och det kan även bli så att marken blir inhägnad och att jag låter kor och kalvar beta där.

Gunnar Olsson, 66 år, mjölkbonde, Hörby

 Gunnar Olsson, 66 år, mjölkbonde, Hörby
Gunnar Olsson, 66 år, mjölkbonde, Hörby FOTO: Privat

Hur är du drabbad av torkan?

– Det är bedrövligt. Betestillväxten är noll. Grovfodret är vårt största problem och vi stödutfodrar kvigorna just nu. Och med halmen är det katastrofalt. Vi har fått 70 mm regn sedan vi sådde och fick en hyfsad första skörd och vid andra skörden fick vi 15 procent av en normal skörd. Hela produktionskedjan är drabbad. Jag går och tänker framåt på vintern och vi planerar att ammoniakbehandla halmen för att ge till ungdjuren.

Vad skulle du behöva hjälp med?

– Jag har inte tänkt så långt, vi får ta dagen som den kommer. Vi lantbrukare är ett segt släkte och man måste lära sig hantera kriser. Men det här är extremt.

Britta-Karin Jacobsson, 43 år, djurbonde, Luleå

 Britta-Karin Jacobsson, 43 år, djurbonde, Luleå
Britta-Karin Jacobsson, 43 år, djurbonde, Luleå FOTO: Ann-Katrin Öhman

Hur har du drabbats av torkan?

– Det är fruktansvärt. Vi har lätta jordar och förstaskörden har varit urusel. Det enda man ser på fälten nu är några vitklöverblommor som sticker upp glest. Vi är beredda på att få vänta med andraskörden längre än normalt, kanske lite in i september.

Vad skulle du behöva hjälp med?

– Man skulle kunna få snabbtillstånd av länsstyrelsen för att kunna bevattna från vattendrag i en sådan här krissituation. Vi har Luleälven inte så långt härifrån och med långa slangar och en traktorpump vore det ingen omöjlig lösning.

Per Brunberg, 64 år, mjölkbonde i Blekinge

 Per Brunberg, 64 år, mjölkbonde i Blekinge
Per Brunberg, 64 år, mjölkbonde i Blekinge FOTO: Charlotte Ågren

Hur är du drabbad av torkan?

– Precis som alla är vi hårt drabbade men inte riktigt så illa som många andra. Vi har haft tur, vi fick bra med regn i fjol så vi ligger tre månader plus med ensilaget som vi kan använda nu. Men det som är mest tur är att vi har vatten i kranarna i år. Det är helt outstanding. Problemet i dag är att många har så tajta verksamheter, så få arealer, att de precis går runt. Min mentor när jag började som bonde sa att man ska ha tre lador sparade, en i ladan, en på åkern och en i lomman (plånboken) och det är min förbannade skyldighet att föra över den kunskapen till våra efterföljande. Jag försöker lära min son det som ska ta över gården.

Vad skulle du behöva hjälp med?

– Ja, alla behöver vi mer foder, även om det ser okej ut för oss. Det är likadant i hela Europa. Vissa trodde vi skulle kunna importera från England, men mina vänner där säger att de inte kommer att släppa ifrån sig ett strå för de har också brist. Men jag har hopp, höstarna är långa.

LÄS MER: Stora förluster efter andra året av missväxtLÄS OCKSÅ: De hjälper till i brandkatastrofen i Jämtland (LAND)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen