Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 augusti 2019

Så här gör du om djurrättsaktivister manifesterar på din gård

Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, ger råd och tips på hur du ska agera om du blir utsatt för en manifestation på gården.

 Anders Drottja, krissamordnare på LRF.
Anders Drottja, krissamordnare på LRF. FOTO: Ann Lindén

• Behåll alltid lugnet.

• Kontakta grannar och kollegor som kan komma och stötta på gården. Var mycket tydlig med att ingen får konfrontera demonstranterna, det är det psykologiska stödet och känslan att ni är fler än demonstranterna som är det viktiga.

• Utgå från att du blir filmad av aktivisterna.

• Försök aldrig flytta på demonstranterna, det kommer bara att öka deras konfrontationsvilja och riskerar att ge tråkiga filmklipp som visar hur den ”våldsamma djurplågaren” även knuffar och hotar människor.

• Tycker du att det är obehagligt med besöket så kontakta polisen. Bara för att det är obehagligt behöver det inte vara brottsligt, men det ska du låta polisen avgöra.

• Berätta för polisen varför du upplever demonstrationen obehaglig och vill att de ska komma till gården. Argument kan vara:

– De hindrar vår verksamhet genom att sitta eller stå i vägen.

– Vi får svårt att upprätthålla djurskyddet om vi inte kan utföra våra arbeten enligt rutiner.

– Det är obehagligt att ha dem så nära bostaden, vår bostad ligger i anslutning till vår arbetsplats som de demonstrerar mot.

– De uppträder hotfullt genom hur de skriker, det som står på plakaten och hur de maskerar sig.

LÄS MER: Djurrättsaktivister på offensiven mot grisbranschen (LRF Premium)LÄS MER: Polisen: ”Aktivismen har absolut ökat”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen