Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 november 2014

Så här utvecklar du ditt ledarskap

En bra ledare kan vara på många olika sätt. Här är lantbruksprofilen Annika Bergmans bästa tips för att du ska bli en bättre chef.

Ett bra ledarskap testas ordentligt under stressiga förhållanden. Under ett intensivt vårbruk, en utdragen skörd eller hektiskt höstbruk är det skarpt läge för hur bra du är som chef. Då sållas det mellan vilka ledare som klarar av att prioritera, planera och reda ut svåra situationer. Här är Annika Bergmans bästa tips för att utveckla ditt ledarskap:

  1. Börja med självinsikt. Du måste kunna leda dig själv innan du har ambition att leda andra.
  2. Ta tid att fundera över vad det är för sorts ledarskap det är som du vill utöva. Titta på andra framgångsrika ledare som ofta är prestigelösa och har en fantastisk förmåga att alltid omge sig med duktigt folk. Det är en otrolig styrka att som ledare kunna se och bekräfta andra människor.
  3. Våga delegera. Många ledare har en tendens att vara lite för kontrollerande men särskilt i ett växande företag är det viktigt att kunna överlåta ansvarsområden till medarbetare.
  4. Det går att ha struktur på personalarbetet, kommunikationen och ledarskapet även i ett litet företag. Då blir det tydligt för alla. Det går exempelvis att se till att alla får samma information, arbeta framgångsrikt med personalmöten och visualisera med whiteboard.
  5. Bygg lojalitet och sammanhållning i arbetsgruppen genom att visa medarbetare respekt. Det kan vara att gå igenom planerade investeringar med anställda i företaget först så de inte får veta ryktesvägen.

Hör mer om ledarskap i Lantbrukspodden.

Relaterade artiklar

Till toppen