Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 december 2018

Så jobbar Irland för att maximera nötköttsexporten

ALNARP, SKÅNE.

För att lyckas på en föränderlig marknad måste man vara anpassningsbar. Det menar Edward O'Riorden, expert från Irland, landet som årligen exporterar råvaror för miljardbelopp.

 Edward O'Riordan från det Irländska forskningsinstitutet för lantbrukets djur och betesmark, Teagasc.
Edward O'Riordan från det Irländska forskningsinstitutet för lantbrukets djur och betesmark, Teagasc. FOTO: Maria Törner

I kontrast till Sverige där nötkött främst saluförs på den inhemska marknaden så är Irland ett exportland där 90 procent av producerad mjölk och nötkött marknadsförs bortom landets gränser.

Lantbruksråvaror till ett värde av 12 miljarder euro lämnar årligen landet och en stor del av det – 4,6 miljarder euro – går till Storbritannien. En exportrutt som i dag har en långt ifrån tydligt utstakad väg framåt.

Hänger på Brexit

– Skulle exportavtalet med Storbritannien fallera i och med Brexit kan det bli ödesdigert för landets nötköttsbönder. Femtio procent av vårt nötkött går till Storbritannien, förklarade den Irländske experten Edward O’Riordan då han besökte nötköttsdagen i Alnarp.

Ett hårt Brexit vore katastrofalt för landets agrara sektor som nu arbetar på bred front för att undvika en katastrof. Bönder, intresseorganisationer och myndigheter – personer från beslutsledets alla skikt – kämpar tillsammans för att utfallet ska gå deras väg.

Även om detaljerna i det nya handelsavtalen ligger i andras händer så menar Edward O’Riordan att det är just detta sätt att arbeta tillsammans på bred front som gjort att Irland lyckats. De har ökat sin produktion och spridit sina varor internationellt medan Sverige inte gjort så under samma period.

 Irland, landet som årligen exporterar råvaror som nötkött för miljardbelopp, samarbetar för att nå sina mål.
Irland, landet som årligen exporterar råvaror som nötkött för miljardbelopp, samarbetar för att nå sina mål. FOTO: Trons

Stagnerad produktion

– Titta på det här, det är produktionsdata från våra respektive länder sedan 1990-talet. I Irland har vi stadigt ökat vår produktion medan det i princip stagnerat i Sverige, säger han.

Som i Sverige arbetar irländarna med olika former av åtgärdsprogram för att lyfta produktionen. De arbetar på alla led i kedjan parallellt, från gårdsnivå upp till export och handelsavtal. Allt med ett gemensamt mål – lönsamhet. Bland annat har de kontrollprogram för att nationellt sett få bättre avelsmaterial, djurhälsa och resultat och ett annat program, Food Wise, som ska öka värdet på exportråvaror med 85 procent till 2025.

– Jag visar det här för att visa att saker och ting inte sker av sig självt. Det måste finnas en tanke bakom och en strategi. Vi har alltså en strategi för lantbrukssektorn och den kommer från högsta nivå, säger Edward O’Riordan.

Avgörande nära

Efter flera dagar av parlamentiska överläggningar var det 11 december tänkt att Storbritanniens parlament skulle rösta för eller emot ett utkast av Brexit-avtal med EU. Men omröstningen blev framflyttad, så hur framtiden för det irländska nötköttet kommer att se ut är det ännu ingen som vet säkert.

LÄS MER: Brexit dråpslag för irländsk nötköttsexport

FAKTA: Nötköttsproduktion i Irland

I Irland finns dubbelt så många köttdjur som i Sverige, sju gånger fler nötköttsproducenter och gårdarna är ungefär hälften så stora som de här. Merparten av Irlands nötköttsproducenter är beroende av gårdsstödet för att få lönsamhet i sin produktion.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen