Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 mars 2018

Så kan fåglar ersätta bekämpningsmedel

Att locka till sig fåglar som gillar att äta grödans skadedjur, det kan vara en giftfri lösning för framtidens lantbrukare.

 En ung falk som kan tänkas hjälpa till i lantbruket.
En ung falk som kan tänkas hjälpa till i lantbruket. FOTO: Mostphotos

I en ny studie från Michigan State University tas fåglar till hjälp för att bekämpa skadedjur utan giftiga ämnen, samtidigt som fåglarna får tillgång till föda. Det skriver Aktuell hållbarhet.

Satt upp fågelholkar

I körsbärsträdgårdar och blåbärsodlingar i Michigan har man satt upp fågelholkar för att attrahera små falkar, som äter många av de sorters skadedjur som förstör skörden, som gräshoppor, gnagare, starar och andra småfåglar som äter frukt.

Minskade skador

Goda resultat har rapporterats från indonesiska kakaoplantager, jamaikanska kaffeodlingar och i Spanien har fladdermuskolonier ökat efter att bon satts upp, vilket lett till minskade skador på grödor.

Färre kemikalier

Att öka antalet inhemska rovfåglar i jordbruksområden kan göra så att skadedjuren reduceras och möjligen även att användningen av växtskyddsmedel kan minskas. För hotade fågelarter kan det innebära att de klarar sig bättre samtidigt som skördarna blir större och med mindre kemikalier.

Bon är attraktiva

Det har visat sig att fågelbon, sittpinnar och förbättringar i landskapet är mer attraktivt för fåglar än att sätta ut fågelmat.

Förhoppningen är att dessa metoder i framtiden ska kunna användas även i mer storskaliga lantbruk.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen