Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 september 2019

Så länge håller fodret i olika ensileringssystem

Från omfattande grovfoderbrist förra året till rekordskördar på många håll i år. Att överlagra foder kan vara en bra försäkring för att klara sämre skördeår. Så länge håller fodret i olika ensileringssystem.

 Ensilagebal.
Ensilagebal. FOTO: Ann Lindén

Rund- och fyrkantsbalar – Skydda från solljus

Plastade balar är täta och har lång hållbarhet – minst ett år. Plasten åldras av solens UV-strålar men ska ha ett UV-skydd som håller ett år. Skyddas balarna från solljus genom att förvaras under tak, i skugga eller övertäckta med baltäckningsduk så kan de hålla betydligt längre. Saknas utrymme att överlagra är baltäckningsduk ett billigt alternativ jämfört med att investera i en ny lagringshall.

 Plansilo.
Plansilo. FOTO: Per Emgardsson

Plansilo – Ta tempen på plansilon

Det läcker alltid in lite luft i en plansilo vilket påverkar foderkvaliteten. Man kan räkna med att ensilaget håller i ungefär ett år. Täcks anläggningen med skyddande tak, plast och ordentligt med sand kan det hålla längre. Vid överlagring kan det vara aktuellt att ta tempen på sin plansilo genom att sticka in en temperaturmätare i ensilaget. Är silon otät riskerar ensilaget att alstra värme vilket leder till förluster. Är temperaturen däremot stabil kan fodret hålla ytterligare en tid.

 Tornsilo.
Tornsilo. FOTO: Ann Lindén

Tornsilo – Bäst för långlagring

Tornsilo har visat sig fungera bra vid överlagring. Syretillförseln blir låg eftersom ensilaget är välpackat. Det är viktigt att försäkra sig om att bottenavloppet är tätt, annars kan vattenlåset torka ut. Då läcker det in luft som stiger upp i tornsilon, och självdraget kan förstöra fodret.

 Ensilagekorv.
Ensilagekorv.

Korv/slang – Skydda från hål

God hållbarhet så länge korvarna/slangarna är täta och hela. Då håller fodret minst ett år. Kan täckas över med nät för att skydda från att det blir hål i plasten. Eftersom plasten är kraftigare än på balar, finns förutsättningar att de håller bättre än ej övertäckta balar.

 Rolf Spörndly, vid SLU, har forskat på ensilage och hållbarhet i olika lagringssystem.
Rolf Spörndly, vid SLU, har forskat på ensilage och hållbarhet i olika lagringssystem. FOTO: SLU

Oavsett lagringsmetod: Var medveten om att fodret kan tappa i näring över tid.

Så lagras ensilaget i Sverige

Rund- och fyrkantsbalar: 50-60 procent

Plansilo: 25-30 procent

Slang/korv: 5-10 procent

Tornsilo: 5-10 procent

Källa: Rolf Spörndly, SLU

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen