Så länge håller fodret i olika ensileringssystem
Från omfattande grovfoderbrist förra året till rekordskördar på många håll i år. Att överlagra foder kan vara en bra försäkring för att klara sämre skördeår. Så länge håller fodret i olika ensileringssystem.
Rund- och fyrkantsbalar – Skydda från solljus
Plastade balar är täta och har lång hållbarhet – minst ett år. Plasten åldras av solens UV-strålar men ska ha ett UV-skydd som håller ett år. Skyddas balarna från solljus genom att förvaras under tak, i skugga eller övertäckta med baltäckningsduk så kan de hålla betydligt längre. Saknas utrymme att överlagra är baltäckningsduk ett billigt alternativ jämfört med att investera i en ny lagringshall.
Plansilo – Ta tempen på plansilon
Det läcker alltid in lite luft i en plansilo vilket påverkar foderkvaliteten. Man kan räkna med att ensilaget håller i ungefär ett år. Täcks anläggningen med skyddande tak, plast och ordentligt med sand kan det hålla längre. Vid överlagring kan det vara aktuellt att ta tempen på sin plansilo genom att sticka in en temperaturmätare i ensilaget. Är silon otät riskerar ensilaget att alstra värme vilket leder till förluster. Är temperaturen däremot stabil kan fodret hålla ytterligare en tid.
Tornsilo – Bäst för långlagring
Tornsilo har visat sig fungera bra vid överlagring. Syretillförseln blir låg eftersom ensilaget är välpackat. Det är viktigt att försäkra sig om att bottenavloppet är tätt, annars kan vattenlåset torka ut. Då läcker det in luft som stiger upp i tornsilon, och självdraget kan förstöra fodret.
Korv/slang – Skydda från hål
God hållbarhet så länge korvarna/slangarna är täta och hela. Då håller fodret minst ett år. Kan täckas över med nät för att skydda från att det blir hål i plasten. Eftersom plasten är kraftigare än på balar, finns förutsättningar att de håller bättre än ej övertäckta balar.
Oavsett lagringsmetod: Var medveten om att fodret kan tappa i näring över tid.
Så lagras ensilaget i Sverige
Rund- och fyrkantsbalar: 50-60 procent
Plansilo: 25-30 procent
Slang/korv: 5-10 procent
Tornsilo: 5-10 procent
Källa: Rolf Spörndly, SLU