Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 november 2016

Så minskar du risken att få möss i huset

I år ser det ut att kunna bli stora bekymmer med möss. En fem millimeter bred öppning räcker för att mössen ska kunna klämma sig in i huset - och när de väl är inne förökar de sig snabbt. Så här gör du för att minska risken.

FOTO: Mostphotos

Under sen höst och tidig vinter ökar risken för att få in möss i huset. Vart tredje–fjärde år brukar det bli fler möss än normalt och vart sjunde-nionde år kan det bli ännu mer. 

Djuren kan orsaka stora skador eftersom de bland annat vässar tänderna på elledningarnas isolering, vilket kan leda till kortslutning med risk för brand, rapporterar P4 Värmland

Vattenledningar i plast är också utsatta och vattenskador där mössen tagit sig in under diskbänken och vidare mot diskmaskinen är inte ovanliga. 

– De gnager ständigt eftersom tänderna växer. Gärna på de mjuka ledningar där vattnet går numera. Det läcker inte så mycket, men det läcker länge, säger Per Samuelsson skadedjurstekniker på Anticimex, till TT.

 

Minska risken att få in möss:

  • Täta hål i grunden.
  • Sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler med en maskvidd på högst 5 mm och trådtjocklek på minst 0,7 mm (rostfritt, koppar eller mässing).
  • Se till att gräset är kortklippt runt huset.
  • Plantera inte buskar och träd nära fasaden, undvik klätterväxter mot fasaden och stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat intill fasaden.
  • Mata inte fåglar och ta helst upp spillet som hamnat under fågelbordet.
  • Ha lock på sopbehållare, placera komposter en betydande bit från huset.
  • Håll rent under altaner. Bråte utgör skydd för gnagarna.

Källa: Anticimex

 

LÄS MER: Elektrisk fälla tog 5100 möss

Relaterade artiklar

Till toppen