Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 mars 2020

Så mobiliserar EU-länderna mot coronapandemin

Coronaviruset hotar vårbruk och trädgårdsskörd inom hela EU.

I flera länder värvas nu arbetslösa som ersättare till utländsk säsongsarbetskraft som inte kan resa in och för att livsmedel snabbt ska nå butikshyllorna ändras lagar, samtidigt som åtgärder vidtas mot hamstring.

Här är ett axplock ur nyhetsflödet om mobiliseringen under pandemin.

Frankrike:

Jordbruksminister Didier Guillaume manade i tisdags fransmän utan sysselsättning att rycka in som ersättare till utländska gästarbetare. Intresserade ska kunna anmäla sig på en sajt.

I nuläget kan 200 000 sysselsättningar skapas inom trädgård och övriga jordbruket, bekräftar bondeorganisationen FNSEA. Ministerns plan är att rädda franskt jordbruk med ”en stor armé” av grupper som permitterats under krisen, bland annat hotell- och restauranganställda samt frisörer.

Storbritannien:

I Storbritannien har industriledare uppmanat medborgare att ta jobb på gårdar för att lindra den skriande bristen på arbetskraft. Av de 70 000 säsongsanställda som vanligen behövs är de flesta gästarbetare.

För att se till att kunderna får livsmedel har regeringen ändrat konkurrenslagen så att livsmedelskedjor kan samarbeta om distribution och lageruppgifter. Till hjälp är det faktum att britterna, trots Brexit, ännu är en del av EU:s inre marknad, från vilken en mycket stor del av maten importeras.

Tyskland:

Trots stängda gränser agerar jordbruksministern Julia Klöckner för att flygbolaget Lufthansa ska kunna flyga in säsongsarbetare till skörden av sparris och andra grönsaker. Friskintyg ska först krävas. Gästarbetare som redan befinner sig i landet ska få arbetstillståndet förlängt med mer än 70 dagar.

Den tyska jordbrukssektorn är beroende av 286 000 säsongsarbetare, varav de flesta kommer från Östeuropa. Även Tyskland tar initiativ för att rekrytera arbetskraft från andra sektorer som nu står stilla på grund av coronaviruset.

Polen:

Polen spelar en nyckelroll för att försörja övriga EU med arbetskraft till jordbruket. Härifrån kommer många av t.ex. Tysklands lantarbetare.

Dessutom är Polen ett transitland för övriga Östeuropa, bland annat Rumänien och Ukraina. Att Polen har stängt sina gränser för utlänningar stryper ett stort inflöde av säsongsarbetskraft till EU.

För att sätta stopp för en pågående, och misstänkt organiserad, hamstring av livsmedel hotar polska myndigheterna med straff. Att maten säljs mycket dyrare än vanligt ska på så vis förhindras.

Kroatien (EU:s ordförandeland):

EU:s ordförandeland Kroatien föreslår att EU riktar ett omfattande stödpaket till just lantbruket.

För att undvika att transporter av livsmedel inom EU fastnar vid stängda nationsgränser har EU redan fattat beslut att skapa så kallade gröna filer där matförnödenheter snabbare släpps fram.

Italien:

Från det svårt pandemidrabbade Italien rapporteras om kraftiga störningar i jordbruket och handeln med livsmedel. Även här saknas 10 000-tals säsongsarbetare. Den viktiga exporten av livsmedel till bland annat Kina har rasat.

De italienska lantbrukarna fick tidigast av alla en månads dispens att lämna in sina ansökningar om EU-stöd.

Spanien:

Spanien är det land som drabbats näst mest av coronavirusets spridning. Särskilt hårt slår krisen mot odlingen av tomater, gurkor och auberginer som är mitt i skörden, och som är beroende av gästarbetare.

Inom grönsaksodlingen ska anställda som skydd mot virusets spridning använda handskar och ansiktsmask och hålla sig på 1,5 meters avstånd från varandra.

Nederländerna:

Coronaviruset har bland annat kastat Nederländernas tulpanindustri in i djup kris. Hela 85 procent av omsättningen är borta förklarade i veckan en talesperson för Royal Flora Holland, ett kooperativ som handlar med 12 miljarder plantor och blommor varje år.

Irland:

Jordbruksexportören Irland var först ut med att varna för pandemins extremt allvarliga följder och kräva EU-åtgärder för att dämpa coronakrisens verkningar.

I ett brev till EU-kommissionen har ministern Michael Creed krävt höjd beredskap att intervenera på marknaden.

Finland:

Köttet kommer inte att ta slut i Finland som har en hög egen självförsörjning. Så lyder budskapet från stora slakterier som också rapporterar om ett nytt intresse från svenska köttkunder.

LÄS MER: Efter coronan: ”Kanske kommer lantbruket att uppvärderas nu

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen