Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 december 2018

Så mycket ökar globala vetelager

USA:s jordbruksdepartement skriver upp både utbud och utgående lager av vete i världen i sin Wasde-rapport för december.

FOTO: Hans Dahlgren

Det är framför allt en större tillgång på vete i Ryssland och Kanada som ligger bakom utbudshöjningen jämfört med förra månaden. Det mer än kompenserar för en sänkning som departementet gör för Australiens veteproduktion med 500 000 ton till 17 miljoner ton – landets lägsta uppskattade veteskörd sedan 2007-2008.

Exporten därifrån väntas minska vilket är en anledning till att USA:s jordbruksdepartement, USDA, räknar med en lägre global handel med vete, en annan är att vete från Ryssland och andra länder kring Svarta havet konkurrerar ut mycket av EUs och USAs export. Amerikanskt höstvete av typen HRW har haft en historiskt låg export det senaste halvåret.

Höjer utgående vetelager

Totalt höjs världens utgående lager av vete med 1,4 miljoner ton till 268,1 miljoner ton. Det är fyra procent lägre än förra årets rekordhöga lagernivå.

USDA höjer även världens utgående lager av majs jämfört med förra månaden. EUs majsskörd skrivs upp en del på grund av en högre skördeuppskattning för Rumänien.

Ukrainas majsproduktion justeras också upp då man fått rekordstora skördar av majs i landet.

Större skörd

Världens produktion av oljeväxtfrö lyfts något på grund av en större skörd av sojabönor i Brasilien och Nigeria än väntat. Utgående lager av sojabönor globalt höjs också.

Sammantaget hade rapporten en marginell påverkan på priserna.

LÄS MER: Kinas skördedata höjer veteprognosen

Relaterade artiklar

Till toppen