Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 augusti 2018

Så mycket sänker EU sina skördeprognoser

EU-kommissionen har sänkt skördeprognoserna för alla grödor utom kärnmajs, sockerbetor och solros.

FOTO: Hans Dahlgren

Exceptionellt torrt och varmare väder än vanligt i stora delar av norra och centrala Europa får EU-kommissionen att sänka estimaten för årets skördar av spannmålsgrödor, oljeväxter och potatis ytterligare jämfört med förra månaden. All höstspannmål, vårkorn och raps ligger nu på skördenivåer under genomsnittet för de senaste fem åren.

Mest sänks vårkorn och råg med sex procent vardera jämfört med juniprognosen. Rågskörden uppskattas nu vara 12 procent lägre än femårssnittet och vårkorn tre procent under. 

Skrivs ner

Prognoserna skrivs ned för så gott som alla länder i norra Europa och norra delen av Centraleuropa, däribland storproducenterna Tyskland och Polen. I Frankrike bedöms skörden fortsatt medioker. 

I stora delar av södra Centraleuropa och Sydosteuropa har det däremot kommit rikligt med nederbörd vilket leder till att EU-kommissionen höjer prognosen för kärnmajs och solros. Sockerbetorna ligger kvar på ungefär samma nivå som förra månaden, fyra procent över femårssnittet, då högre förväntningar på den franska skörden kompenserar en nedskrivning av skördarna i Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Relaterade artiklar

Till toppen