Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 mars 2019

Så rustar du inför ännu en torr sommar

– Lägg in mer av arealen i vall och se över bevattningen. Det rådet ger Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland, som har förberett sig på ytterligare en torr sommar.

 Anna Törnfelt är har nöt och lamm på sin gård. Hon tror att lantbrukarna på Gotland är mer redo än de flesta.
Anna Törnfelt är har nöt och lamm på sin gård. Hon tror att lantbrukarna på Gotland är mer redo än de flesta. FOTO: Privat

Anna Törnfelt har nöt och lamm på sin gård. Hon tror att lantbrukarna på Gotland är mer redo än de flesta.

– Vi har ju ofta en torr juli och augusti, så jag tror nog att vi tänker till lite extra. Man ska inte ha för lite vallareal. Det är bättre att ha några hektar extra så att man inte riskerar att stå utan foder till djuren, säger hon.

Intresset för bevattning ökar

Hennes andra tips är att se över bevattningen.

– Kan du bygga en damm? Kan du samla vatten när det väl kommer? Kan du räkna med att komplettera med kommunalt vatten till djuren? Tänk över hur du ska klara en torr sommar.

Att intresset har ökat för bevattning märks hos Rosenqvists Irrigation. Företaget gick in i 2019 med en orderstock som var fem gånger så stor som året före vid samma tid.

– Vi har sålt ohyggligt mycket mer än vad vi har gjort någonsin tidigare. Det är nya bevattningsmaskiner, det är utökning av befintliga anläggningar med nya pumpar och nya maskiner och det är även ren nykundsförsäljning i områden där vi knappt har varit verksamma, säger Maria Weiberg, VD.

”Fundera innan du investerar”

Men det kan vara bra att fundera ordentligt innan man gör en investering. Det rådet ger Emma Lübeck, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Skaraborg.

– Det måste finnas vatten. Bygger man en damm som man fyller på vintern så har man ju vatten, men här i Västergötland har en del vattentäkt i åar och där blev det bevattningsförbud i somras när det var torrt. Det gäller att fundera över juridiken innan. Att stå med bevattningsutrustning, men inte få ta vatten, är värsta scenariot.

LÄS MER: Nationell varning väntar om grundvattennivåerna

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen