Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 september 2018

Så sammanfattar SMHI den extrema sommaren

Ingen kan ha undgått att torka och värme verkligen präglat sommaren 2018. När SMHI sammanfattar sommarmånaderna konstaterar de rekord på flera håll i medeltemperatur och i antalet högsommardagar. Men oväntat nog var sommaren också den regnrikaste någonsin i vissa lokala områden.

 När SMHI sammanfattar sommarmånaderna konstaterar de rekord på flera håll i medeltemperatur och i antalet högsommardagar.
När SMHI sammanfattar sommarmånaderna konstaterar de rekord på flera håll i medeltemperatur och i antalet högsommardagar. FOTO: SMHI/Thomas Adolfsén

När SMHI sammanfattar sommaren kommer de fram till att hela landet fick en varm och solig sommar, men det var främst i Götaland och Svealand som värmen blev riktigt hög. Där hade man den varmaste sommaren som uppmätts. Uppsala, Stockholm, Lund och Göteborg var några av de ställen som slog sina tidigare rekord i för sommarmedeltemperatur.

Varm sommarstart i söder

Efter en rekordvarm majmånad inleddes sommaren med en av de varmaste junimånaderna på 100 år i södra Sverige. I norr var juni relativt sval och blåsig. Där föll också mer nederbörd än normalt under juni medan det i söder var mycket torrare än vanligt. Som traditionen påbjuder var dock midsommarafton undantaget från värmen i söder då ett lågtryck förde med sig svalt och regnigt väder även där.

I juli stärkte värmen sitt grepp

I juli fortsatte rekordvärmen i söder och den tog också ett grepp över norra delen av landet. i juli Stockholm hade en månadsmedeltemperaturen på 22,5 grader, den högsta som överhuvudtaget noterats i Sverige. Det var också i mitten av juli som många svåra skogsbränder utbröt i mellersta Sverige.

LÄS MER: Sommaren skogsbränder är släckta

Årets varmast temperatur i Mariestad

I Lund noterades 51 högsommardagar under juni-augusti vilket är det högsta antalet sedan mätningarna började 1961. Även i Haparanda uppmättes rekord i antal högsommardagar, 27 stycken.

Sommarens högsta temperatur hade dock Mariestad i Västergötland med 34,7 grader den 8 augusti medan Svenska Högarna hade flest soltimmar, 1023 stycken.

 Medeltemperaturens avvikelse från den normala, sommaren 2018.
Medeltemperaturens avvikelse från den normala, sommaren 2018. FOTO: SMHI

LÄS OCKSÅ: LRF: ”Konsumenterna har tagit del av vår verklighet”

Torrt, torrt, torrt…

Få kan ha undgått att torkan varit stor under sommaren och drabbat djurägare så väl som odlare hårt.

Fram till den 28 augusti hade Sydostligaste Götaland fått mindre än hälften av den normala nederbörden och för några av SMHIs stationer var det rekordlite. Ölands södra udde, där de första mätningarna gjordes 1882, hade i slutet på augusti fått sammanlagt 27,9 mm nederbörd, jämfört med det tidigare rekordet för stationen som var 39,0 mm sommaren 1918.

 Nederbörden i procent av den normala under sommaren 2018.
Nederbörden i procent av den normala under sommaren 2018. FOTO: SMHI

LÄS MER: Läs de samlade nyheterna om torkan 2018

…men också regnrekord

Nordvästra Norrland och området vid Bottenvikskusten fick däremot mer nederbörd än normalt under sommaren. I Ritsem i nordligaste Lapplandsfjällen registrerades till och med den regnrikaste sommaren hittills.

Inte helt oväntat var det i norr som sommarens lägsta temperatur uppmättes, -6,8 grader den 5 juni i Latnivaara.

Tidigaste tropiska natten

Rekorden slutar inte där. Denna sommar uppmättes också den tidigaste tropiska natten någonsin. Den tropisk natt är då minimitemperaturen ligger på minst 20 grader under natten. Rekordet rapporterades redan den 3 juni från Vinga på västkusten.

Sammanlagt under sommaren förekom 27 tropiska nätter. Flest under samma dygn uppmättes den natten till den 1 augusti då 56 av landets stationer hade minst 20 grader hela natten.

LÄS MER: Prognos: Spannmålsskörden minskar med 25 procent

Mest åska den 29 juli

När det gäller åska så var åskaktiviteten var ganska normal för sommaren. Mest åska skedde från en bit in i juli fram till mitten av augusti och mest åskaktivitet skedde den 29 juli.

Efterlängtat regn i augusti

Den 10 augusti kom också det efterlängtade regnet på många håll och temperaturerna började återgå till det normala.

I sydöstra Götaland, där torkan varit svår under sommaren, fick kraftiga regn mot slutet av augusti och sammanlagt blev därför augusti en normal månad nederbördsmässigt i Götaland.

Några av sommarens rekord:

Högsta månadsmedeltemperaturen någonsin: 22,5 grader i Stockholm

Minska nederbörden under en sommarperiod: Ölands södra udde, sammanlagt 27,9 mm nederbörd i slutet på augusti

Regnrikaste sommaren någonsin: Ritsem i norra Lapplandsfjällen

Tidigaste tropiska natten någonsin: 3 juni på Vinga på västkusten

Hösta temperatur 2018: Mariestad 34,7 grader

Flest soltimmar 2018: Svenska Högarna 1023 stycken

LÄS MER: Bränder och extremtorka har flyttat politiska fokusetLÄS OCKSÅ: Snart klart för krisstöd – oavsett valutgången

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen