Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 april 2019

Så ser vårbruket ut just nu

Vårbruket har kommit igång på en del platser runt om i södra Sverige. Framför allt gödslas det, men även sådden har startat på sina håll.

 Vårsådden igång i södra Sverige.
Vårsådden igång i södra Sverige. FOTO: Hans Dahlgren

Magnus Havdell odlar 200 hektar stråsäd i Hablingbo på södra Gotland. I slutet på förra veckan sådde han maltkorn under goda förhållandena på tidiga jordar.

– Det är bara att köra, det är hur lugnt som helst. Vi brukar till och med vara tidigare.

Inte vänta

Det gäller att köra innan det blir torrt.

– Vi får inte vänta för länge för då går jorden ifrån oss. Den torkar upp fort, kommer vi för sent får vi inte upp det. Men får vi bara det att gro så är det inga problem sedan, säger Magnus Havdell.

I Kristianstad sås vårspannmål

Vårbruket är även igång Skåne. I Kristianstadtrakten sås vårspannmål, framför allt vårkorn och sådden av sockerbetor väntas komma igång i dagarna, enligt Stefan Lundmark, rådgivare på HIR Skåne.

– Vårbruket har börjat med utkörning av stallgödsel, handelsgödsel till höstsäd och raps samt sådd av spannmål på de tidigaste bitarna. Det är mycket bra förhållande. Tidpunkten är väl relativt normal.

Höstgrödorna ser bra ut och är kanske till och med för kraftiga på vissa håll.

Gödsling på Öland

Vårbruket är också igång på Öland, i Halland och lokalt i Uppland och Västmanland. Framför allt är det gödsling och plöjning som pågår. På Öland där det finns mycket djur påverkas vårbruket av förra årets torka.

– Det blir lite speciellt i år kopplat till fjolårets torka. Man sår nog mycket mer helsäd i år för att få extra foder. Vallarna har fått mycket stryk av torkan. Det är mycket bekymmer med att få ihop foder rent allmänt, säger Roger Gustafsson, ordförande för LRF Mörbylånga.

Höstsädens utveckling i mellersta och norra Halland är minst en vecka tidigare än ett genomsnittligt år.

10-12 grader i Sala

Hos Nicklas Andersson på Olsbogård i Sala är det mesta klart inför vårbruket, men det dröjer ett tag till innan det kommer igång trots att det varit ganska varmt den senaste veckan med 10-12 grader som mest.

– Fortsätter det här vädret i en vecka, 14 dagar går det nog att rulla igång på de lätta jordarna, säger Nicklas Andersson. 

”Oroväckande torrt”

Han hoppas dock att det ska regna först, både för grundvattnets och för markfuktens skull.

– Ytfukt finns det gott om, men för en vecka sedan grävde vi på gärdet och kommer man ned till 40-50 centimeters djup så är det oroväckande torrt. Vi hade mycket snö men den gick bort fort och det känns som att det mesta rann av, det gick inte ned i backen. 

Tror på ett bra år

Vårbruket har som tidigast kommit igång den 17 april på gården. Normal tidpunkt är 25-28 april.

– Då brukar de flesta rulla igång med vårbruket.

Nicklas Andersson ser fram emot odlingssäsongen.

– Jag tror att 2019 kommer att bli ett bra år.

LÄS MER: Vårbruket i gång i Skåne

Relaterade artiklar

Till toppen