Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 maj

Så ska Lyckeby locka fler odlare

I jakten på mer stärkelsepotatis vill Lyckeby locka nya odlare utanför det som är företagets traditionella område. Bättre betalning är ett viktigt lockmedel.

 Halverade doser kemikalier i odlingen är målet, säger medlemschefen Stina Nilsson som jagar nya odlare i södra Sverige.
Halverade doser kemikalier i odlingen är målet, säger medlemschefen Stina Nilsson som jagar nya odlare i södra Sverige. FOTO: Anders Ingvarsson

– Vi behöver öka odlingen med 2 000 hektar på några år och det tror jag vi ska klara, säger medlemschefen Stina Nilsson.

Medlemmar i nya områden

Ökad betalning med tio öre kilot – motsvarande en ökning av nettot per hektar med 4 000 kronor – är en sak som ska locka. Det skulle innebära att nettot per hektar stiger från dagens 6 000 kronor till 10 000 kronor.

– Här i Kristianstadsområdet har vi kanske nått vår potential. Men vi ser möjligheter att intressera flera på Öland, i Kalmarområdet, södra Kronoberg, södra Halland och Skåne.

Det motsvarar det område varifrån odlarna har fria transporter till Lyckebys tre fabriker.

LÄS MER: EU:s nej till Crispr får Lyckeby att snegla på USA-satsning (LRF Premium)LÄS MER: Här skapas potatis med ifrågasatt genteknik (LRF Premium)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen