Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 oktober 2016

Så ska unga lockas till bondeyrket

En annan och bättre bild av vad det innebär att vara bonde lockar fler till yrket. Det tror de två yngsta deltagarna som deltog i en panel när årets Elmia drog i gång med framtidsseminarier på tisdagen.

Erik Fahlbeck, vicerektor på SLU, och Adam Arnesson, lantbrukare på Jannelunds gård utanför Örebro.
Erik Fahlbeck, vicerektor på SLU, och Adam Arnesson, lantbrukare på Jannelunds gård utanför Örebro. FOTO: Helena Wennström

Den nedåtgående trenden i antalet sökande till naturbruksgymnasierna har planat ut. Men få söker till dessa utbildningar om de inte redan har intresse. Det är inte många som söker för att de tror att de ska få jobb, visar enkäter bland ettorna på naturbruksgymnasierna.

"Duktiga på att prata om det negativa"

Nils Björid, ordförande för LRF Ungdomen, tror att det måste till en förändring i den allmänna opinionen för att de gröna näringarna ska bli attraktivare för ungdomar. Bilden är för negativ när bönder pratar med andra i samhället.

– Vi är för duktiga på att prata om det negativa i fel forum, sade han och fick medhåll av Adam Arnesson, ung lantbrukare utanför Örebro och känd på sociala medier som Ekobonden.

– Branschens självbild är ett problem. Lösningen är att lyfta yrkesrollen för en högre publik. Vi måste lyfta jordbrukets roll i att sköta om planeten, sade han.

"Mat är jätteinne"

Erik Fahlbeck, vicerektor på SLU, menade att lantbruksuniversitetet länge har arbetat med attraktionskraften. Just nu är läget bra för att ändra bilden av yrkena i de gröna näringarna, på samma sätt som bilden av kocken ändras från låg- till högstatusyrke.

– Mat är jätteinne. Vi har ett jätteläge att ändra bilden av vad det är att jobba i den gröna sektorn, sade han.

Andra insatser som togs upp är att skapa en attraktiv skolmiljö för eleverna och att ge skolorna möjlighet att utvecklas i gröna centrum eller kluster. Ett sådant exempel med många aktörer inom branschen samlade är Vreta kluster i Linköping.

Relaterade artiklar

Till toppen