Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 december 2017

Så ska vattnet räcka

För att undvika vattenbrist startar ett nytt projekt på Gotland. Bland annat ska regnvatten ledas ner till grundvattendepåerna.

 Regnvattnet ska ledas ner i grundvattendepåerna.
Regnvattnet ska ledas ner i grundvattendepåerna. FOTO: Mostphotos

Ett nytt projekt för att samla regnvatten och på så sätt förhindra vattenbrist startar på Gotland. Det skriver SVT Öst.

Platsen för projektet blir Södra delen av Gotland, storsudret, och utmaningen blir att samla regnvattnet i grundvattendepåerna som annars rinner ut i Östersjön via diken.

”Stanna kvar”

– Så här års, i år i alla fall, finns det mycket vatten. Utmaningen är att få det att stanna kvar till när behovet är som störst, säger Staffan Filipsson, projektledare hos IVL Svenska Miljöinstitutet.

Följer arbetet

Svenskt vatten, som har många kommuner som medlemmar, följer arbetet i projektet där man bland annat ska skapa våtmarker och dammar för att vattnet ska ta sig ner till de naturliga grundvattendepåerna i marken.

– Vi har tagit vårt vatten för givet alltför länge. Det är en väldigt viktig fråga för hela Sverige och vi har fått en väckarklocka de här senaste somrarna. Det positiva med det är att det kommer sådana här projekt som kan hjälpa oss att spara på vattnet, säger Gisela Holm, dricksvattenexpert på Svenskt Vatten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen