Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 maj 2018

Så står sig grödorna i värmen

I södra Sverige börjar bristen på regn synas i fälten med torkfläckar och reduktion av sidoskott. Hur stor påverkan det kommer att ha på skörden varierar med gröda, jordmån och hur mycket regn som kommer. Men för första vallskörd märks redan torkan.

 Skåne har inte haft ett rejält regnväder sedan sent i april. Men det är för tidigt att prata om någon ödestimma för skörden 2018, tycker Fredrik Bodin, regionchef Syd Lantmännen Lantbruk.
Skåne har inte haft ett rejält regnväder sedan sent i april. Men det är för tidigt att prata om någon ödestimma för skörden 2018, tycker Fredrik Bodin, regionchef Syd Lantmännen Lantbruk. FOTO: Mikael Gianuzzi

– Läget är akut i höstrapsen, all höstsäd och vårsäden. Det enda om klarar sig bra just nu är majs och sockerbetor som trivs i värmen, säger Hans Thorell, lantbrukare och ordförande i LRFs kommungrupp i Trelleborg.

Han menar att det generellt är värst för höstsådden som ska ha fukt i april och maj.

Enligt Mats Håkansson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne, kan den tidiga torkan komma att få konsekvenser längre fram.

– Höstgrödorna har redan känt av torkan och kan tappa lite i avkastning. Det är svårt att säga hur mycket eftersom det avgörs av hur resten av sommaren blir, men det handlar kanske om 10 procent, säger han.

Vid den här tiden är det också många som tar första vallskörden och värmen har gjort att det gått i ax i de flesta grässorter.

– Förstaskörden blir nog inte så stor i år på grund av bristen regn. Fortsätter torkan kan det också bli tufft att få ihop till skörd när nästa vall ska tas, säger Mats Håkansson.

Skåne har inte haft ett rejält regnväder sedan sent i april men även de kommande tio dygnen spås bli regnfria i södra Sverige. Även om vi verkligen behöver regn nu är det för tidigt att prata om någon ödestimma för skörden 2018, tycker Fredrik Bodin, regionchef Syd Lantmännen Lantbruk.

– Många grödor är duktiga på att kompensera sig. Och det blir heller aldrig så dåligt som man tror vid torrår och aldrig så bra som man hoppas vid blötår, säger han.

Han pekar på att 2016 kom regnet först i början av juli, men att skörden till slut ändå blev hyfsad.

I år ser dock insektsläget ut att bli tuffare än tidigare år på grund av värmen. Lössen har redan hittat till kornfälten, kraftiga angrepp av rapsbagge och blygrå rapsvivel har kommit tidigt och nu är skidgalmyggan på inflygning.

– Skidgalmyggan är den insekt som gör störst skada och kan kosta oerhörda mängder rapsskörd. Årets skörd kanske inte har någon rekordpotential men vi måste ändå rädda det vi har. Många har gjort bekämpningsåtgärder mot baggar och vivlar och detta bör nu följas upp i slutet av blomningen mot skidgalmyggan, säger Fredrik Bodin.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen