Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 februari 2019

Så tycker lantbrukarna om nya krisstödet

Jordbruksverket har lämnat sitt förslag till regeringen om hur de sista 760 miljonerna i krisstödspaketet ska fördelas. Tre lantbrukare tycker till om förslaget.

Jordbruksverket skrotar förslaget att krisstödet ska baserat på dieselförbrukningen. Enligt det nya förslaget till regeringen ska ett arealbaserat stöd ges till odlare av vall, spannmål och oljeväxtodling. Dessutom får gris- och fjäderfäbranschen ett djurbaserat stöd.

Här ger tre lantbrukare sin syn på det nya förslaget.

Emil Hjalmarsson, 33 år, växtodlare, Ängelholm:

 Emil Hjalmarsson.
Emil Hjalmarsson. FOTO: Ann Lindén

– Jag är rädd för att det kan ta tid att betala ut pengarna, likviditetsbristen är nu och jag tror att det gått snabbare med ett krisstöd baserat på dieselförbrukningen. Det blir inte så mycket pengar till växtodling, men vi behöver varenda krona vi kan få.

Lars Nathanaelsson, 53 år, nötköttsproducent, Norderås:

 Lars Nathanaelsson.
Lars Nathanaelsson. FOTO: Carina Johansson

– Jag har inte så mycket synpunkter på fördelningen, men jag tycker att det är viktigt att alla djurslag får del av stödet. Tyvärr gör inte stödet så stor skillnad. Det är så enormt mycket pengar det handlar om som vi förlorar.

Per-Göran Sigfridsson, 47 år, grisföretagare, Läckeby:

 Per-Göran Sigfridsson.
Per-Göran Sigfridsson. FOTO: Fredrik Loberg

– Stödet är viktigt och bra för många. Men marknaden är viktigare. Jag har oerhört stor respekt för hur marknaden fungerar och hoppas att den inte reagerar som att vi med det här stödet inte behöver en höjning av köttpriserna.

LÄS MER: Grisar och fjäderfän får också krisstödLÄS MER: Jordbruksverket ger regeringen två alternativ till krisstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen