Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 3 mars 2016

Så undviker du onödig stress som bonde

Anders Drottja är ansvarig för LRF:s krisberedskap och arbetsmiljöfrågor. Dagligen hör han om lantbrukare som drabbas av en viss typ av stress. – Den vanligaste stressen är den ekonomiska stressen. Vi ser en tydlig sådan oro bland svenska mjölkbönder idag, säger han till ATL.

FOTO: Mostphotos

Den ekonomiska stressen är naturlig följd av yrket. Ansvaret sträcker sig ofta längre än till den egna ekonomin.

– Bönder är ju i regel egna företagare. De ansvarar inte bara för familjens ekonomi utan även för sina anställdas löner, säger han till ATL.

Väderstressen lurar alltid

Förutom den ekonomiska stressen är väderomslag en typisk stressfaktor som präglar lantbrukarens vardag.

– Ska det bli torrt, kallt eller regn? För en lantbrukare innebär det att något måste göras innan det är för sent. Även vädret för en längre tid framåt kan uppfattas som stressande. Att man bara just nu har möjlighet att påverka eller göra rätt val. Man frågar sig saker som: "gjorde jag fel eller gjorde jag rätt?", säger Anders Drottja till ATL.

Undvik onödig stress

Mycket av den stress som hör till bondens arbetsvardag kan också undvikas. Arbetet löper fortare och säkrare ifall man har inkörda rutiner för det jobb som ska göras.

– Att ha igenomtänkta rutiner för olika vanligt förekommande arbetsmoment är en bra idé. Då går det både fortare, säkrare och resultatet blir bättre. Jag tror även att man kan minska stressen genom att ibland försöka ta ledigt och göra något annat ibland, säger han till ATL.

Ordning på grejerna

En sådan enkel sak som att bara ha ordning och reda på sina saker kan göra att lantbrukarens vardag blir mer stressfri.

– Det vill säga att ha ordning på verktyg, säkerhetsattiraljer, maskiner eller olika skyddsutrustningar. Det gäller att saker och ting fungerar ifall det skulle bli bråttom och framför allt att sakerna är på plats när det gäller att få tag på dem, säger han till ATL.

Tar risker

Ett vanligt beteende i en stressad situation är att man tar genvägar för att skynda på.

– Man utsätter sig ofta för större risker. Man gör saker på ett sätt som man annars inte skulle göra. Sådana chansningar kan ofta leda till olyckor i skörden eller i andra sammanhang, säger Anders Drottja till ATL.

Relaterade artiklar

Till toppen