Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 november 2018

Så vill EU rensa upp bland oschysta affärsmetoder

Redan före jul kan EU fatta det historiska beslutet att rensa upp bland oschysta affärsmetoder längs livsmedelskedjan. Och därmed stärka kedjans svagaste länk som ofta är lantbrukaren.

 Paolo De Castro.
Paolo De Castro. FOTO: EU-parlamentet

Trots att handelns organisationer in i det sista lobbade för att fördröja beslutet så gav EU-parlamentet sitt mandat till slutförhandling om att förbjuda så kallade orättmätiga handelsmetoder.

– Jag är lycklig över att vi har fått grönt ljus att slutföra det arbete som våra lantbrukare så desperat behöver för att rensa bort dessa metoder från livsmedelskedjan, konstaterade EU-parlamentets ansvarige rapportör, den tidigare italienske jordbruksministern Paolo De Castro.

Mer vanligt

Därmed kan sista akten i dramat inledas. Många räknar med att branschen som är ökänd för att pressa priser kämpar in i kaklet för att slippa EU-regleringar.

För just så ser verkligheten ut, senast konstaterat i svenska Konkurrensverkets rapport från i somras. Det är mer vanligt i livsmedelsbranschen med oskäliga villkor än i andra branscher. Så som att med kort varsel ändra kontrakt eller vältra över kostnader på leverantören.

FAKTA: Kommissionens föreslag

Medlemsstaterna ska också inrätta en ombudsman som ska granska de otillbörliga arbetsmetoderna.

Dessutom arbetar EU-kommissionen med ytterligare förslag till hur transparensen i kedjan ska kunna öka.

Värna de mindre aktörerna

Skälet är de stora skillnaderna i förhandlingsstyrka mellan kedjan och å andra sidan den mindre underleverantören, som kan vara ett bageri eller slakteri och ibland till och med lantbrukaren själv.

Men även på andra ställen längs kedjan ser man dessa olika styrkeförhållanden, som mellan livsmedelsproducenten och lantbrukaren.

Om lagen klubbas till jul kan den börja gälla tidigast 2020. För att öka chanserna att lagen ska gå igenom har EU-kommissionen i sitt första försök att reglera bort oschysta metoder valt att i första hand värna just de små och medelstora leverantörerna. Det är dessa som ska kunna klaga över oskäliga villkor hos en nyinrättad livsmedelsombudsman.

 Redan före jul kan EU fatta det historiska beslutet att rensa upp bland oschysta affärsmetoder längs livsmedelskedjan. Därmed kan kedjans svagaste länk stärkas – lantbrukaren.
Redan före jul kan EU fatta det historiska beslutet att rensa upp bland oschysta affärsmetoder längs livsmedelskedjan. Därmed kan kedjans svagaste länk stärkas – lantbrukaren. FOTO: Ann Lindén

Ingen statistik

Hur vanligt är det då i Sverige att handel och andra stora aktörer pressar sina mindre affärspartners med oschysta villkor? Konkurrensverket nämnde att det förekommer, men har ingen statistik att redovisa.

”De otillbörliga affärsmetoderna existerar i varierande grad även i Sverige”, konstaterar LRF i ett brev till svenska EU-parlamentariker inför omröstningen om lagen. LRF anger också ett viktigt skäl till att det pratas tyst om detta.

Maktstrukturer blottläggs

”De flesta aktörerna i kedjan är rädda att prata öppet om dem (otillbörliga affärsmetoder) eftersom de då riskerar att stå utan affärsförbindelser”.

Att det är bonden som har fått betala ett orättvist högt pris för den hårda prispressen genom kedjan, slår EU-kommissionen fast. När EU:s 27 nya livsmedelsombudsmän börjar sitt arbete med att ta emot anmälningar kommer fler av de maktstrukturer som styr priser och affärsseder i den europeiska livsmedelsbranschen att blottläggas. Vilket många av dess aktörer bävar för.

FAKTA: EU:s väg mot förbud av otillbörliga affärsmetoder:

November 2016: Ett EU-förbud mot otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan föreslås av en expertgrupp ”The Agricultural Market Task Force” (AMTF) ledd av professor Cees Veerman, f d jordbruksminister i Nederländerna.

12 april 2018: Efter lång betänketid och ett europeiskt rådslag lägger EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan fram ett ganska försiktigt förslag om att förbjuda ett begränsat antal affärsmetoder. Endast små och medelstora företag (upp till 250 anställda) ska ha rätt att anmäla brott mot lagen. EU-kommissionen vet att det finns ett stort motstånd från handelns sida mot lagen och går därför försiktigt fram.

1 oktober: EU-länderna sluter i stort upp bakom EU-kommissionens förslag. Länderna vill att endast ett begränsat antal orättvisa metoder ska förbjudas, och bara små och medelstora företag ska kunna få hjälp.

1 oktober: EU-parlamentets jordbruksutskott godkänner förhandlaren Paolo de Castros rapport, med en rad ändringsförslag om en skärpt lagen. Listan över otillbörliga affärsmetoder föreslås bli förlängd, och även riktigt stora företag ska kunna anmäla att de blivit diskriminerade.

25 oktober: EU-parlamentet ger klartecken till slutförhandlingar, en så kallad trialog mellan parlamentet, EU-kommissionen och EU-länderna i Rådet.

7 november: Trialog-förhandlingar om lagen fortsatte.

LÄS MER: ”Få aktörer har skrivit under överenskommelsen”

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen