Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 juli

Så vill lantbrukarna hantera ett mer extremt klimat

Extremväder med utbredd torka, kraftigare nederbörd och åskväder kan bli vanligare i framtiden, enligt forskare. Land Lantbruk har frågat tre lantbrukare vilka åtgärder de skulle vilja vidta för att bättre hantera oförutsedda väderhändelser. Så här svarar de.

FOTO: Kristina Hansén

Anders Edling, 45, lantbrukare, Bettna:

– Förutom att tänka växtföljd, dränering och markvård tror jag på att ha en katastrofplan i största allmänhet. Så att alla i företaget vet vad vi gör om det kommer 150 mm regn på en timme och att regnvatten kan samlas via tankar och dammar, till exempel.

FOTO: Kristina Hansén

Per Sandberg, 66 år, växtodlare, Glanshammar:

– Vårda marken överlag med bra dränering, kalkning och undvika markpackning. Och tänka på jordbearbetningen, försöka bygga upp mullhalten och satsa på höstgrödor eftersom de är torktåligare.

FOTO: Kristin Halvarsson

Kristin Halvarsson, 25 år, Hagby utanför Uppsala, nötköttsproducent:

– Att ha foder i lager och gärna större arealer för att kunna producera mer foder. Det skulle även behöva täckdikas för att bättre hantera stora mängder regnvatten.

LÄS MER: Fortsatt mycket låga grundvattennivåer i större delen av landet

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen